За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

11 съвета за майките и татковците на децата със Синдром на Даун (0-3 години)

20 март 2014

Ако сте родители на малко дете със Синдром на Даун, може би търсите идеи за това как да го насърчавате да развива своите умения. 

Предлагаме ви 11 съвета, които са подходящи за деца от 0 до 3 годинки. Играейки детето ви ще научи много нови неща, ще придобие важни умения и ще се забавлява!

Съветите са предоставени от Звезди – тя е специален педагог и логопед, мениджър обучения в Карин дом с над 20 години опит в работата с деца.

 1. Малките-големи имитатори
  Малките деца са добри имитатори – използвайте това отрано и активно. Започнете с елементарни действия като издаването на звуци; правете смешни гримаси пред огледалото. Припомнете си песнички, римушки, играйте игри с пръсти, окуражавайте детето да изпълнява действията с други деца или с възрастен.
 2. Кула от кубчета
  Започнете да поставяте предмети един върху друг. Почнете с 2-3 големи кубчета – лесни за хващане и поставяне. Направлявайте ръката на детето, за да построи кулата; постепенно ограничете помощта и направлявайте от лакътя; намалявайте размера на кубчетата, използвайте и други предмети – цилиндри, чашки.
 3. Разнообразните играчки
  Осигурявайте достъп на детето до широк набор от играчки и предмети с разнообразни свойства: различни материи и текстури, форми, цветове и такива, издаващи различни звуци. Не забравяйте кухненските прибори и съдове, предметите от бита, към които децата проявяват интерес.
 4. Къде е играчката
  Скривайте играчки и предмети частично, после напълно и ги откривайте. След това окуражавайте детето да скрива предмети и вие да ги откривате. Скривайте предмети първо под прозрачни съдове или воали, а след това – под непрозрачни.
 5. Къде е играчката 2
  Търкаляйте колички и топчета през тунели или тръби, така че да  изчезват от поглед и да се появяват  отново от другия край. Използвайте книжки с движещи се части или прозорчета, през които да се надниква. Поставете предмети извън зрителното поле на детето и го окуражавайте да ги търси.
 6. Виж какво мога да правя
  Осигурете възможност за опит с различни предмети и играчки с разнообразни ефекти – такива, които бръмчат, вибрират, щракат, свирят, светят. Уверете се, че играчките и предметите реагират лесно на леко докосване.
 7. Коминче и Влакче
  Коминче – осигурявайте дейности, които да мотивират детето да поставя един предмет върху друг, използвайки малък предмет върху по-големия. Влакче –  продължете, като подреждате кубчетата в редичка. Говорете за това, което правите и ще развиете познания за “над, под, върху, до”.
 8. Забавна кординация
  Учете детето да поставя един предмет в друг, като му предлагате малки лесни за хващане предмети и голяма метална кутия – колкото по-шумно, толкова по-интересно е. Окуражавайте детето да клати съда. Постепенно намалявайте размера на предметите и съдовете и давайте кутии с различни начини за отваряне. Давайте играчки-животни или превозни средства на връвчица, които детето  да бута и дърпа към себе си.
 9. Две по две еднакви
  Изберете прости предмети от ежедневието, като ябълки, прибори, чашки и топки – намерете по два броя от всеки предмет и ги разделете в два комплекта. Поставете единия комплект пред детето и демонстрирайте поставяне на неговия сроден отгоре или до него. Повтаряйте упражнението, окуражавайки детето да се включи, докато то може да го направи само. Когато се научите да правите това с познати предмети от бита, преминете със съчетаване на двойки снимки на близки хора, използвайки същия метод като горе. Използвайте пъзели за вграждане с кръгове, триъгълници, квадрати и овали или познати предмети за съчетаване.
 10. Любимите книжки
  Давайте прости книжки с картинки – с ярки и ясни илюстрации на познати предмети, животни и хора. Окуражавайте взаимодействието с картинките като ги посочвате и имитирате действия, като лаене на куче, целуване на бебе. Обяснявайте значението на новите думи. Постепенно въвеждайте отделни нови думи. Учете детето на функционални думи – вземи, дай, виж, ела, покажи ми и т.н.
 11. Бебета се учат да пишат?
  Да, детето от много малка възраст може да бъде стимулирано да трупа уменията за рисуване и писане. Правете следи по пясък или брашно с ръка или с помощта на пръчка. Начертайте широки линии с дебел черен маркер и карайте детето да следва линията отляво надясно с играчки-колички, например да вкара количката в гаража. Давайте на детето различни пособия и рисуване като пастели, флумастери, четки за рисуване, цветни моливи. Нека детето да драска първо на големи листи, като постепенно намалявате размера на хартията.

Приятна игра!

Снимка от: Holly’s House

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни