За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

21-ви март – Световен ден на хората със Синдром на Даун

22 март 2019

Карин дом отбеляза Световният ден на хората със Синдром на Даун, като специалисти от услуга Ранна интервенция – Елена Тодорова (психолог) и Светла Ангелова (логопед), посетиха един от бившите си възпитаници в Детска градина „Маргаритка“- малкият Ивайло.

Съвместно с детското заведение, споделихме добрите практики, в които детето се включва със своите връстници. На срещата присъстваха партньорите и организациите, които са подкрепили детето и семейството още от самото му раждане. Присъстваха и експерти от Община Варна, директори и учители от детски градини в града. Своята гледна точка споделиха – Силвена Христова, родител на дете със Синдром на Даун и основател на „Живот със Синдром на Даун“, специалисти, работещи с детето в детската градина, родители.

Екипът ни подкрепи Ивайло и неговото семейство през първите 4 години, чрез включването му в програма „Ранна интервенция“ на Карин дом. Работеше се в посока стимулиране на неговото прохождане, проговаряне и социализиране в малка група от деца. Това помогна на детето да бъде подготвено за първите дни в детската ясла.

За нас беше много емоционален момент да видим малкият Ивайло, който познаваме още от първите часове от раждането му, щастлив сред своите връстници.Оценяваме и сме благодарни на ДГ „Маргаритка“, която имаше смелостта да приеме детето, положи усилия по приемственост на работата, като отвориха врати и сетива за нас – екипа на Карин дом. Постигна се добра координация между екипът от специалисти, които са работили с детето и семейството и тези, които полагат грижи в детската градина.

Щастливи сме и изключително удовлетворени, че видяхме как процесът по приобщаващо образование се случва в желаната от нас посока.

Това не би било възможно без професионализма на директори, педагози и специалисти. Това ни мотивира и дава надежда, че децата със Синдром на Даун вече намират своето място в детските ясли и градини при своите връстници.  На празника се усети координираност на услугите в системата на социална и образователна грижа. Развълнува ни много и приказката, която разказаха децата за малкото Мишле, който завърши с думите: “ Ако искаш да промениш света, първо промени себе си!“

Репортажът на БНТ, направен по време на тържеството можете да видите тук.

 

снимка: Красимир Ламбов

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни