За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Италия и България- обмен на идеи за социално предприемачество

5 март 2023

Като част от програма за развитие на социалното предприемачество, Карин дом беше домакин на представител на Centro Internazionale delle Culture Ubuntu ETS -Ubuntu – Патриция Папалардо от Палермо, Италия. Партньор по проекта е Български център за нестопанско право (БЦНП), който организира обменната програма от страна на България.

Организацията Ubuntu е основана през 2006г. от Патриция Папалардо, която е социален работник. Организацията се занимава с управление на детска градина за деца с различна националност (от семейства на емигранти), работи в посока социално включване и грижа за децата, обучения, кулинарни и арт занимания. Детската градина, която Патриция ръководи е за деца от 6мес. до 3г., организират различни активности и за по-големи деца, уъркшопи и други начини за социално включване, интернационални кулинарни работилници, в които включват и семействата.

В Карин дом Патриция се включи в нашите дейностите и инициативи, посети терапевтични сесии и групови занимания с децата. Много любопитно за нея беше Мартеничковата кампания на Карин дом, както самият празник за посрещане на Баба Марта у нас. Почти всички колеги и услуги, които посетихме се подготвяха за празника и изработваха поръчки за своите социални предприятия. Това е една любима кампания на много организации, а нашият Семеен магазин „Посланици на доброто“ в този период наистина е залят с поръчки, ателието ни беше пълно с доброволци, а много детски градини, училища, граждани и организации изработваха и изпращаха мартенички за базарите, които организирахме.

Гостенката ни беше особено впечатлена от Монтесори центъра в Карин дом и средата, която е съобразена с обучение по метода „Монтесори“. Впечатли я изцяло адаптираната и структурирана среда, която позволява на децата от двете групи „Монтесори къща“ и „Монтесори група“ (за деца със специални нужди), да общуват и учат заедно, да се включват в музикално кръгче и образователни занимания.

Благодарим на всички колеги, на които гостувахме за представянето на техните организации, споделени трудности и интерес към социалните програми в Италия! Уникални организации имаме във Варна, постигнато е много през годините с много усилия и много преодолени трудности. 

И нещо любопитно – нашата гостенка сподели, че Варна много прилича на Палермо, така че освен с хора, отдадени на професията, Варна блести и с красотата на своя уникален морски бряг!

Благодарим на г-жа Чанкова, която ни посрещна в Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Ривиера“ и разказа за своята работа с голям плам, сподели интересни истории от създаването на организацията и пътя до сега. В Академика ВУМ – който осигурява защитена заетост на лица, които имат ограничен достъп до пазара на труда, ни посрещнаха с впечатляваща организация и кулинарни предложения от екип, който работи с удоволствие за клиентите си. В Социалната чайна ни разказаха за менторската си програма, която беше много интересна и иновативна за нашата гостенка, която работи с уязвими групи и младежи от различни националности. Митко – ментор от програмата, сподели как подкрепят млади хора от проблемна социална или семейна среда като им дават инструментите да се изградят в личностно и професионално отношение. Детски център „Усмивки за Украйна“ ни посрещна с безброй детски усмивки. Фондация „Докова и Доков“ предлага почасови занимания, психологическа и емоционална подкрепа. Г-жа Биячева от Общностен център за деца и семейства – Варна ни посрещна с целия си екип. Представи  услугите за ранно детско развитие и семеен център за деца от 0 до 3г.  Колегите споделиха своите постижения и  дългогодишна работа с ромската общност, с която вече са изградили доверие и работят много успешно.

А на финала децата в Карин дом се научиха да приготвят традиционната италианска паста, а нашата гостенка беше впечатлена от баницата у нас.

Като част от програмата организациите, включили се в обменната програма ще посетят международна конференция на тема „Изграждане на по-силни екосистеми за социалните предприятия в Европа“ в Атина в рамките на проект „SEHUBS – Co-creating Hubs for Social Enterprises“ (БЦНП е партньор по проекта). Събитието ще стимулира обмяната на информация и опит с представители на социални предприятия от Италия, Гърция, Полша и България, както и представянето на различни успешни модели на социално предприемачество, управление и развитие на екипите на социалните предприятия.

Като общо заключение събитието ще изготви съвместни препоръки за развитие на социално предприемаческата тема на европейско ниво (общностни политики). В допълнение българската група ще има още една възможност за неформално обсъждане на проблемите и перспективите на развитието на сектора в България.

Италия и България- обмен на идеи за социално предприемачество. Благодарим за тази възможност на Български център за нестопанско право

Постарахме се в програмата на нашата гостенка да включим възможно повече и различни социални услуги и предприемачи, да я запознаем с общността във Варна, която работи с различни уязвими групи – деца, младежи и възрастни и колко креативни идеи успяват да бъдат реализирани въпреки трудностите.

Развитието на международното партньорство се случи благодарение на най-новата обменна програма (Shadowing program) за социални предприятия от Италия, Гърция, Полша и България, с координатор за България Български център за нестопанско право. По същата програма, Карин дом беше гост на социално предприятие от Полша.

Карин дом е част от общността на ДарПазар  – онлайн платформата, която обедини социалните предприемачи у нас и им помага продуктите им да стигнат до все повече хора. Подпомага социалните предприятия още и чрез обмен на идеи, обучения и споделяне на международен опит. Посетете платформата и поръчайте продукти със смисъл и кауза!

Материалът е подготвен в рамките на проект „SEHUBS Co-creating Hubs for Social Enterprises“ (621421-EPP-1-2020-1-IT-EPPKA3-IPI-SOC-IN). Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Настоящият материал отразява единствено възгледите на авторите и Комисията не носи отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни