За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Семейство и терапевти – работа в екип на един скайп разстояние. Вижте големите успехи на нашите малки деца.

2 април 2020

Скъпи приятели,

терапевтите на Карин дом продължават да бъдат на разположение за онлайн консултации. Работата и посещенията на децата макар и виртуално, върви по график и продължаваме да работим с почти всички деца макар и от разстояние. Най-важното в момента е децата да запазят обичайния си ритъм на занимания у дома, защото без стимулиране много бързо загубват мотивация и се губи ценно време. Освен това започват да реагират по-негативно на поставените задачи, а понякога се отказват да работят. За това през времето, което нашите консултанти и терапевти работят онлайн, основната ни цел е децата да продължат заниманията от вкъщи и не загубят мотивация и темп на учене и развитие на уменията.

Стоенето у дома в това извънредно положение е голямо предизвикателство за семействата с деца със специални нужди. Например за нашето малко момиче с диагноза Церебрална парализа – спастична форма, е много важно ежедневно да има двигателна активност.  За да се преодолява спастично повишения мускулен тонус е необходимо да се прилага стречинг и да се изпълняват специфични упражнения. Преди извънредната ситуация, детето посещаваше Карин дом за терапия с физиотерапевт и логопед, идваше с желание и с много обич към терапевтите и изпълняваше  с желание поставените задачи. Сега, когато не може да посещава Карин дом, цялата отговорност пада върху родителите.

Семейството се включи в онлайн консултациите с наш физиотерапевт,  който с практични насоки в  реално време продължава да дава на родителите точни указания какво и как да правят, в каква позиция да поставят детето и какво точно да изпълни в момента, с коя ръка да хване предмета/ играчката и т.н.

А тук в това видео ще видите как едно от нашите деца с диагноза „Забавяне в говорното развитие, Нарушение в експресивната реч“, продължава да упражнява ежедневно комуникативните си умения у дома.

Детето се справя чудесно с откриването на две еднакви картинки, което изисква добра концентрация на вниманието. Майката отправя въпроси и когато детето се справя, усложнява и така тренира говорно-комуникативните умения, които са предизвикателство за момиченцето.

Ето и още идеи за игри у дома, подходящи за подобряване на фината моторика:

Игра с макарони за подобряване на фината моторика и координация око-ръка. 

Макароните освен за кулинарна рецепта, могат много да ни помогнат в игрите с детето и ученето на нови умения у дома. С помощта на макароните можете да включите детето в игра за подобряване на фината моторика и координация око-ръка.
Вижте как детето преодолява нивото трудност и се справя с поставената му задача! Майката е подкрепяща, оказва редуцирана физическа подсказка и поощрява целенасочено, в точните моменти. Пробвайте и вие! Не се обезкуражавайте, ако не стане веднага, дайте време на детето да усвои новото умение.

Игра с прехвърляне от купа в купа на памучните топчета

Подпомага, координацията око-ръка. Детето има концентрация върху дейността и прави опити да спазва дадената инструкция – да прехвърля по едно памучно топче. Адмирации за майката!

Терапевтите ни окуражават семействата, дават подходящи съвети и направляват работата у дома, за да може родителят да се чувства по-спокоен и уверен, че детето продължава да учи и да се развива в желаната посока. И резултатите не закъсняват. Децата напредват стъпка по стъпка.
Вижте още техни успехи по време на пандемия:
Напредък по време на консултацията: Детето само си отваря вратата на колата, влиза в нея, кара и излиза сам – учи последователността на действията. Също така вече седи на масичка и столче и работи.
Напредък по време на консултацията: Промяна в играта на детето. В началото детето играе с връвчицата, като само я дърпа и поставя в устата, консултантът предлага на мама да я върже към играчка. След 4-5 опита детето разбира, че като дръпне връвта, колата се приближава и променя играта си.
Наблюдение на хранене на недоносено дете. Напредък: Захранване с пюре.

Напредък. Детето ниже рингове на пръчка и разгръща последователно страниците на книжката;

Следващите ни герои са участници в първите карти Карти с игри за бебета 0-12 месеца.

Мама и Дилянка- тогава на 8 месеца реална възраст и шест коригирана, участваха в снимките на картите за игра, които Карин дом подготви с предложения за занимания у дома с най-малките. Сега нашият пораснал модел работи за: пиене на течности от чаша; хранене с лъжица; използване на гърне и подобряване на координацията и фината моторика.

Изключително сме щастливи, че в този момент сме още по-близо до децата и семействата и нашите малки деца напредват въпреки пандемията и наложените ограничения.

Родители, които искат да се свържат с нас за въпроси и заявка за консултация могат да го направят на следните телефони: 

  • Екип “Ранна интервенция ( за деца 0-3г), 0876 655 220 – Вероника Вълчева
  • Записвания за консултации и график, 0878 302 518 – Десислава Желева, 0878 419 140 – Меглена Паламудова
  • Обучителен център,онлайн обучения,  0885 770 676 – Борислава Черкезова, trainingcentre@karindom.org
  • Други запитвания: karindom@karindom.org

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни