За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Плувна терапия, адаптирана спрямо индивидуалните нужди на детето

30 септември 2024

Скъпи родители,

едно от големите предимства на новия комплекс на Карин дом е наличието на басейн и възможността за плувни сесии, които допълват физиотерапията на децата. Нашите инструктори по плуване подпомагат децата да се радват на свободното движение във водата, да упражняват двигателните си умения, да подобряват координацията и да се учат да плуват. Заниманията са под формата на различни игри и децата винаги се забавляват по време на сесиите в басейна.

Изключително сме щастливи, че в лицето на Община Варна намерихме партньор за финансиране на плувните сесии и за втора поредна година Карин дом провежда програмата „Водна терапия за деца с увреждания и проблеми в развитието” напълно безплатно за семействата.

Плувните сесии продължават като тази година се включиха повече от 70 деца с нарушения от аутистичния спектър, на опорно-двигателния апарат, с Церебрална парализа, неврологични и генетични нарушения, синдром на Даун. Програмата е безплатна и подпомага рехабилитацията на деца със специални потребности на възраст от 18мес. до 11г.

Целта на програмата е да се установят индивидуалните потребности на децата и в зависимост от тях да се изготви програма за водна рехабилитация и адаптирано плуване със сертифициран инструктор и под наблюдение на лекар. Заниманията се адаптират спрямо индивидуалния потенциал на всяко дете.

Обратната връзка от родителите е, че децата се чувстват по-щастливи и по спокойни, успяват да превъзмогнат страховете си от водата и дори успяват да плуват с шапка и очила, което за някои деца е сериозно предизвикателство. Споделят, че програмата е полезна за двигателното развитие на децата им и се надяват тя да бъде заложена като ежегодна и дългосрочна програма, в която да се включват все повече деца. За Карин дом дългосрочният ангажимент на Община Варна за реализиране на програмата ще даде възможност да планираме ангажираността на специалистите и да гарантираме устойчивост на програмата ни за водна терапия.

 Програма „Водна терапия за деца с увреждания и проблеми в развитието” се финансирана от Община Варна, дирекция „Здравеопазване“.

Благодарим на Община Варна за тази възможност!

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни