За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Креативността в действие

28 септември 2021

 

На 9 септември се състоя поредната среща по проект „Активни младежи за устойчиво бъдеще – НПО сектора като възможност за развитие“.

 

В предходните срещи и ателиета засегнахме важни опорни точки по темите за социалното предприемачество, доброволчеството и практическите стъпки при създаване на един продукт и сега беше време да задълбочим познанията като вникнем още малко в темата и научим след като вече имаме идеята за един продукт (а може би дори и прототип), как да го направим интересен, завършен и как да го представим на аудиторията си по най-добрия начин.
Отново, срещата ни беше разделена на две части: лекционен панел и практическо занимание, в които участие взеха познати лица във варненските творчески среди.
Как всичко започва от един гараж.
Въображение –> Идея –> Проучване –> Развитие
По време на представянето си Ник запозна участниците с продуктовия дизайн:
* Какво е продуктов дизайн?
* Кое е най-важното при съчетаването на функционалност с естетика?
* Разработване на визия и послания
* Креативния процес по изграждане на цялостен обликПресъздаде цялото преживяване около превръщането на своята идея в една от най-разпознаваемите марки. От мечтателните хрумки за това как изглеждат младите, как общуват на концерти и фестивали, през организирането на събития и материализирането на идеите, чисто практическите закономерности на връзката продукт-необходимост; добавената стойност на опаковката; жизнен цикъл на продукта и устойчивост на търговската марка.
По време на практическото занимание, помогна на младежите да разработят интересна кутия за семеен продукт с допълнително приложение на самата кутия.
При един добре разработен продукт, всички знаем, че накрая това, което ще ни грабне, е добре направената снимка. За тънкостите на продуктовата фотография говори Гери.
* Какво е продуктова фотография?
* Как да се прави?
* Колко е важно да се прави добре за да има успех в контекста на НПО сектора?

Как визията и качеството на една снимка създава усещането за сигурност и професионализъм, колко е важно да се откъснем от белия фон и да покажем продукта си в естествената му среда.

Всичко това участниците успяха да упражнят по време на практическото занимание, където избраха няколко продукта от Семейния магазин на Карин дом и Гери даваше насоки при снимането им.

Но как да отличим нашия продукт, как да пресъздадем благородната идея, която стои зад него – как да предадем кауза? Тук на помощ идват думите, или в нашия случай – Рада в думи.
Представяйки думите като своят най-добър приятел, най-силно оръжие и най-голяма любов, Рада разкри какво е креативното писане:
* Защо думите имат значение и как диктуват възприятията ни?
* Как да предадем едно послание на различни аудитории?
* За творческия блокаж и как да преодолеем проблемът на белия лист
Заедно с участниците работиха по съставяне на ангажиращи послания и адаптиране на текстове за различните социални мрежи. Използваха наученото, за да напишат ангажиращо съдържание и представяне за един от бъдещите продукти на семейния ни магазин (плод на труда им в предходните ателиета).

Предстоят ни още едва няколко срещи и теми за възможностите на НПО сектора и реализирането на креативни резултати в свежа и приятна атмосфера.

Проектът е подкрепен от програма „Младежки проекти 2021“ на Община Варна
и цели младите хора да видят в неправителствения сектор възможности
за личностно и професионално израстване, за промяна на нагласи,
за подобряване на средата, за застъпничество
и активна гражданска роля и позиция. 

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни