За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Защо е необходимо на специалисти и родители обучение по PECS?

12 юли 2017

Реших да напиша тази статия, за да Ви дам по-голяма яснота, от моята гледна точка на специалист- логопед, относно използването на алтернативния метод за комуникация чрез размяна на картинки PECS (Picture Exchange Communication System). ПЕКС е система за езиково обучение, която се използва за бързо развиване на комуникативни умения при лица с ограничена функционална реч. Когато беше обявено обучението по PECS на сайта на Карин дом, възникнаха въпроси от родители, от колеги, от учители.

Повечето са чували за метода, но се интересуваха: „Заслужава ли си обучението?“, „Символите не заместват ли речта“, „За каква възраст е подходящ PECS“ …

Вече повече от пет години съм логопед в Карин дом. Изцяло отдадена съм на работата си и смея да твърдя, че съм креативна, но същевременно с това използвам методи и подходи, чиито положителни резултати от използването им са доказани в световната литература. През 2014 година целият терапевтичен екип на Карин дом преминахме обучение PECS в Македония от лицензирания обучител Елеана Логотети. Представете си размера на финансовата инвестиция от страна на Карин дом в това важно за екипа ни обучение и искрено се надявам да оцените възможността, която имате в момента да се обучите в България.

Върнахме се изключително „надъхани“ и уверени в знанията си. Започнахме да изработваме материалите, които са ни необходими за използването на PECS, правим вътрешни квалификации, за да затвърждаваме наученото и го прилагаме успешно в работата си, като обучаваме и родителите на децата, които вече използват метода.

Какви са предимствата на метода PECS пред други алтернативни и допълващи методи за комуникация, които съм използвала в логопедичната ми практика?

• Системата е бързо усвояема, самоинициативна и функционална. Отчитам по-бързи резултати при развиването на комуникацията в сравнение с останалите методи за комуникация.
• За използването на PECS няма ограничения във възрастта.
• PECS е подходящ за лица с комуникативни нарушения в диапазона от липса на реч до развиване на умения за граматически правилно структуриране на израчения.
• PECS е метод на базата на стимули и това мотивира децата да го използват. Речта и говоренето се превръщат в комуникация, само когато са породени от желание или намерение да се изпрати съобщение (послание) на някой друг.
• Символните картинки са лесни за разбиране и позволяват на лицата да общуват с всеки.
• Лесен и удобен метод за използване у дома, на детския кът, в магазина, в детската градина, в училище… Навсякъде и по всяко време.
• Позволява на децата и младежите от аутистичния спектър да разрушат „комуникативните и социални бариери“.
• Подобряването на очния контакт става спонтанно.
• Неприемливото в различните контексти поведение намалява, тъй като децата все повече са в състояние да постигнат целите си и да удовлетворят потребностите си чрез общуването, посредством символни картинки, а впоследствие и чрез произнасяне на думи.
• Спонтанно изговаряне на първи звукове, думи, фрази, изречения.
• Лесно се изработват материалите – за целта са Ви необходими разпечатани и ламинирани символни картинки, малък класьор, велкро и ножица.

PECS e метод, който ще избегне потенциални проблеми, които възникват при едно традиционно логопедично обучение:

• Детето няма да е толкова зависимо от подсказките на възрастните;
• Детето няма нужда да се учи да имитира действия или думи;
• Детето няма нужда да се учи да прави контакт с очи, впоследствие спонтанно го прави;
• Детето няма нужда да се учи да седи спокойно на стол пред огледало;
• Детето много бързо ще се научи да общува по този начин, отколкото да съчетава предмет с картинки.

Защо е важно родителите на децата със социално-комуникативни особености да се включат в обучението?

Комуникативните особености варират от недоловими затруднения в социалната употреба на езика до много по-тежки случаи, при които детето не може никога да се научи да използва успешно говоримия език. Използването на PECS освен по време на терапията, а и у дома е не само препоръчително, а и задължително, защото резултатите ще са налице много по-бързо и родителят дава възможност на детето да комуникира в една естествена среда по време на ежедневните дейности – напр. хранене, тоалет, обличане.

Винаги, когато въвеждам метода PESC при работата си с дете, давам възможността на родителя да усети уникалното чувство, което изпитвам и аз при осъществяването на комуникацията – представете си как детето Ви взема символната картинка на любимата си играчка, поглежда Ви и го поставя в ръката Ви, чакайки да си я получи лично от Вас. И как с всеки следващ опит Ви търси, усмихва Ви се, става все по-търпеливо в изчакването на желания предмет, чувства се разбрано, казва за първи път дума… проговаря.

Повече информация за обучението по PECS, което организира Карин дом, както и за префернциалните условия за ранни записвания  можете да видите ТУК

Автор на статията е Петя Вичева, която е част от терапевтичния екип на Карин дом от 2012г. Петя провежда индивидуални сесии и консултации на деца с комуникативни нарушения. Интересите й са свързани със семейно-ориентирания подход, интерактивното взаимодействие, сензорно-базираните дейности и комуникацията, хранене и пиене. В работата си обича да интегрира ефективни терапевтични методи, които водят до стимулиране на комуникацията. Нейно предизвикателство са езиковите нарушения на децата от аутистичния спектър, както и на децата с емоционално-поведенческите особености. Петя Вичева е сертифициран PECS и АBA терапевт. Прави диагностика на фонологичното осъзнаване и бързото серийно назоваване, с цел превенция на риск от дислексия, като прилага Картинен тест за фонологично осъзнаване при деца от 4-7 г.

Снимка: Карин дом

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни