» Втора среща Кафе Сосиете във Варна
За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Втора среща Кафе Сосиете във Варна

28 ноември 2011
Юрий Дачев на срещата Кафе Сосиете

Даренията за култура – настояще или само минало, разговор с Юрий Дачев

На 28 ноември 2011г. във Варна гост на дискусионния клуб Кафе Сосиете на фондация „Карин Дом” беше Юрий ДАЧЕВ – драматург, сценарист, преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, критик, журналист, автор на над 2000 публикации в областта на театъра. Драматургичните му текстове са получили над 60 сценични реализации. Превеждани са и публикувани на английски, немски, унгарски, руски, френски, полски, фински, македонски езици. През периода 2007-2009 автор на предаването „Ленти и документи”, посветено на българското документално кино.

Юрий Дачев насочи вниманието на участниците в дискусията към темата за благотворителността в културата. Примери от миналото, които будят възхищение са възстановяването след пожар на сградата на Народния театър в София със средства на граждани и съпричастността на обществото: „хората са плачели, виждайки опожарената сграда и са помагали всеки с каквото може – стъкларят донесъл стъкла, майсторът – черчевета, друг дарил пари… и това през 1920г…”.  Друг пример за гражданска инициативност е събирането на средства за започване строежа на Варненския театър със събрани изцяло от гражданите средства.

В попълнените анонимни анкети от гостите на срещата имаще коментари като: „Благодаря за размислите към, които ме насочихте!”, „Срещите да бъдат все така вдъхновяващи!”, „Всяко събитие по посока промяна нагласите в обществото само по себе си е благотворителност, породена от безкрайна любов!”

Следващата среща ще се проведе на 15-ти декември, когато гост на Кафе Сосиете ще бъде Ванухи Аракелян - Председател на окръжен съд – Варна.

Международен архитектурен конкурс за нова сграда на Карин дом


Learn more

Подкрепи терапията на децата в Карин дом


Donate Now