За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Втора среща Кафе Сосиете във Варна

29 ноември 2011

Даренията за култура – настояще или само минало, разговор с Юрий Дачев

На 28 ноември 2011г. във Варна гост на дискусионния клуб Кафе Сосиете на фондация „Карин Дом” беше Юрий ДАЧЕВ – драматург, сценарист, преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, критик, журналист, автор на над 2000 публикации в областта на театъра. Драматургичните му текстове са получили над 60 сценични реализации. Превеждани са и публикувани на английски, немски, унгарски, руски, френски, полски, фински, македонски езици. През периода 2007-2009 автор на предаването „Ленти и документи”, посветено на българското документално кино.

Юрий Дачев насочи вниманието на участниците в дискусията към темата за благотворителността в културата. Примери от миналото, които будят възхищение са възстановяването след пожар на сградата на Народния театър в София със средства на граждани и съпричастността на обществото: „хората са плачели, виждайки опожарената сграда и са помагали всеки с каквото може – стъкларят донесъл стъкла, майсторът – черчевета, друг дарил пари… и това през 1920г…”.  Друг пример за гражданска инициативност е събирането на средства за започване строежа на Варненския театър със събрани изцяло от гражданите средства.

В попълнените анонимни анкети от гостите на срещата имаще коментари като: „Благодаря за размислите към, които ме насочихте!”, „Срещите да бъдат все така вдъхновяващи!”, „Всяко събитие по посока промяна нагласите в обществото само по себе си е благотворителност, породена от безкрайна любов!”

Следващата среща ще се проведе на 15-ти декември, когато гост на Кафе Сосиете ще бъде Ванухи Аракелян – Председател на окръжен съд – Варна.

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни