За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

От проект до реалност. Представяме ви архитектите на новата сграда на Карин дом- Биляна Асенова и Саша Чабати

12 октомври 2021

Ден след ден новата сграда на Карин дом добива „плътност“ и „оживява“ от една мечта, идея и проект до реална сграда със свой облик, готова да отговори на нуждите на много семейства и специалисти.

Биляна Асенова и Саша Чабати, когато научават за победата на техния проект

Зад тази отговорна задача стои един прекрасен тандем от двама млади архитекти – бългapĸaтa Билянa Aceнoвa и италианецът Caшa Чaбaти, работещи в Берлин.  Тяхното обeдинeниe UNАЅ Ѕtudіо се включи в Международния архитектурен конкурс за нова сграда на Карин дом в нaдпpeвapa cъс 174 пpoeĸтa oт 48 дъpжaви oт цял cвят. UNAS Studio спечели единодушно журито с компактно вътрешно пространство, прецизни решения и максимално запазени зелени площи.

Имахме удоволствието да посрещнем в Новата сграда на Карин дом създателите на проекта. Вижте какво ни споделиха Биляна Асенова и Саша Чабати за първата си срещата с вече завършения груб строеж на модерния терапевтичен център!

Как се чувствате сега пред грубия строеж, виждайки, че сградата малко по-малко „оживява“ и добива плътност?

Много е вълнуващо! Винаги е много интересно да видиш едно пространство в действителност и да усетиш приликите и разликите му спрямо това как си си го представял в проектната фаза. След последното ни посещение бяхме много положително развълнувани.

Как разбрахте за конкурса за нова сграда на Карин дом?

Разбрахме от немски сайт за конкурси – Bauwelt.

Всеки творец има свой подход и начин да се вдъхновява. Вие как започнахте плана за спечелилия сред 48 държави архитектурен проект? Представихте ли си го, искали ли сте да направите нещо подобно отдавна, или стъпка по стъпка се раждаше?

Принципно, в началото на всеки конкурс, винаги изпробваме много различни варианти, така че проектът се ражда по-скоро стъпка по стъпка, като се вземат предвид всички параметри и се търси най-доброто решение за конкретната ситуация.

Как си разпределяте ангажиментите в екипа и как стигате до крайните общи решения?

В годините на съвместна работа сме си разпределили доста ясно ангажиментите, но когато става дума за концептуални решения винаги ги обсъждаме заедно – повечето пъти стигаме до общо решение бързо, но понякога стигаме до консенсус след дълги дискусии.

Когато се изработва проект, идеите винаги са много, но в процеса често се налага да се отказваме от някои от тях. Вие с какво със сигурност не искахте/не можехте да направите компромис?

За нас беше важно да запазим идеята за връзката с природата не само на открито, но и вътре в сградата – съответно държахме на размера на прозорците и рамкирането на определени гледки. Също за нас беше важно запазването на балансиран интериор с естествени материали – дърво, естествен линолеум и мебели с меки, пастелни тонове. От страна на Карин дом сме срещнали до момента много разбиране и стремеж към запазване на цялостната концепция на сградата, за което сме много благодарни.

Има ли различия в стандартите между практиките в Германия и България, които са Ви изненадали и са се оказали предизвикателство ?

Да, има доста разлики. Предимно има стандарти в Германия, които в България не съществуват, което за нас беше изненадващо. Също при изпълнението на различни детайли, има разлика в материалите, например, което прави невъзможно прилагането на определени детайли в този вид, затова в процеса често сме се консултирали с колеги, с местен опит.

В Германия сте съставили много архитектурни проекти за детски градини и училища. Има ли прилики и разлики между тях и този за Карин дом? Какви са съвременните европейски практики?

Със сигурност сме се повлияли от досегашния си опит и сме приложили съвременни практики в новата сграда на Карин дом. Например стандартните коридори са с функция на пространства за комуникация между учители, деца и родители, с много естествена светлина и възможности за сядане, лежане, почивка, разговори и учене заедно.

За новия терапевтичен и обучителен център на Карин дом:

В началото на годината Карин дом стартира свой дългогодишен проект – строителство на нова сграда за терапевтичен и обучителен център. Плановете на организацията са още следващата година строителството да бъде финализирано и изцяло преместена дейността. Сградата е планирана да създаде изключително функционално пространство за терапия на деца със специални нужди и модерен обучителен център, подкрепящ специалистите. Парцелът с площ 2450м2, разположен в разширената централна част на Варна – между улиците “Дойран” и “Кирил Шиваров” е предоставен от Община Варна, а финансирането на строителството от датските Фондации Велукс.

Сградата се състои от едно подземно ниво за гараж и складове, три надземни нива и покривна тераса. Сградата ще съчетава разнообразни функции: физиотерапия и хидротерапия, център за ранна интервенция, Монтесори център и детска демонстрационна кухня, библиотека на играчките, стаи за диагностика, индивидуална и групова терапия, сензорна зала, медицински център, обучителни зали, административна част, вътрешен двор с две детски площадки.

Подкрепете закупуването на оборудване за новата сграда на Карин дом DMS KARIN DOM на номер 17 777

Помогнете ни да направим една голяма крачка напред не само за Варна, но и за цялата страна!

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни