За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Какво ме мотивира, вдъхновява и дава смисъл на моята работа като социален работник? Запознайте се с Веси

17 март 2020

На 17-ти март – Световен ден на социалната работа, искаме да честитим и благодарим на социалните работници и на всички хора, отдадени на професии, подкрепящи другите! Специално искаме да честитим и на нашите колеги социални работници!

Задавали ли сте си въпроса „Какво означава социална работа?“, „Какво всъщност е ежедневието на социалния работник?“, „Какво мотивира хората, които наричаме социални работници, да бъдат винаги до най-уязвимите и нуждаещите се от подкрепа?“

В поредица от няколко статии за своята работа ще ви разкажат колегите ни социални работници в Карин дом: Бистра, Веси, Меги, Илияна и Таня. Въпреки че са много различни, всяка история носи своята човешка съпричастност и лична мотивация.

А вие познавате ли предизвикателствата на професията на социалния работник? Вижте какво разказа за своята работа колегата ни Веселина Тинчева.

Възпитание, естествен порив, но и професионално призвание е за мен да помагам. В семейството ми има лекари, зъболекари, фармацевти, рехабилитатори… няма да изреждам всички медицински професии, но самата аз също имам медицинско образование преди да завърша магистърска програма по социална работа. Това ми помага да разбирам по-добре другите, да ги приемам такива, каквито са, да съм етична в отношенията си, да разбирам потребностите им, особеностите на дадено състояние и как то влияе върху качеството на живот. От семейството ми съм се научила да бъда съчувстваща, отзивчива, да съм чувствителна към проблемите и затрудненията на хората.

Всекидневно имаме нужда един от друг, призвани сме да си помагаме, всеки в живота си може да има ситуации, в които очаква подкрепа или съдействие за по-дълъг период от време… Тук е и нашето място – да изслушваме, да разбираме, да съпровождаме и насочваме през времето на трудностите и по пътя към самостоятелността и самоувереността. Винаги съм имала отношение към здравето на хората и съм се интересувала как бих могла да им помогна в това да имат знанията, които да им помогнат да укрепват и поддържат здравето си. И по-точно нещата, които могат да контролират – хранене, двигателна активност, режим на труд и почивка, избягване на алкохол и тютюнопушене, справяне със стреса… Имам специално отношение към здравното образование. Осем години работих в екип, който се занимаваше с преморбидна и първична профилактика и промоция на здраве. Някак естествено продължих професионалното си развитие в Карин дом и работата ми със семействата.

В какво се състои моята работа? Най-важната цел на социалната работа, според мен е всеки човек да има възможност да развие личния си потенциал, да постигне най-високо ниво на социален статус и да предотврати трудности и кризи. Това се отнася както за родителите, така и за децата, които срещам ежедневно в работата си. Социалната работа не е само милосърдие, емпатия, взаимопомощ, това е професионална дейност, в която се обединява знание от различни науки като медицина, право, педагогика, психология, социология, мениджмънт…

Какво ме мотивира, вдъхновява,дава смисъл на моята работа? Вдъхновява ме промяната у родителите, това да виждам по-често усмивката на лицата им, да намерят подхода и разбирането към своето дете и да бъдат смели и щастливи!

Една история от моя опит. Искрено се зарадвах на един приемен баща, който ми сподели, че ще учи за социален работник. Толкова бил впечатлен от доброто отношение, внимание и професионализъм на екипа ни, че искал денят му да преминава в такава добронамерена работна атмосфера. А в бизнеса, където е работил преди, имало борба за надмощие, нелоялна конкуренция и липса на човещина. Едно такова наблюдение от човек с опит в различни сфери от човешката дейност и взаимоотношения ми дава самочувствие, че професията ми е желана и ценена.

Веселина Тинчева е социален работник и обучител в Карин дом – семейството, семейно-ориентирания подход в работата с децата, превенция на изоставянето на деца в институции, нормативна уредба, свързана с децата от уязвими групи са теми, които силно я вълнуват.

Снимка от Plush Design Studio

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни