За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Какво ме мотивира, вдъхновява и дава смисъл на моята работа като социален работник? Запознайте се с Таня

17 март 2020

На 17-ти март – Световен ден на социалната работа, искаме да честитим и благодарим на социалните работници и на всички хора, отдадени на професии, подкрепящи другите! Специално искаме да честитим и на нашите колеги социални работници!

Задавали ли сте си въпроса “Какво означава социална работа?”, “Какво всъщност е ежедневието на социалния работник?”, “Какво мотивира хората, които наричаме социални работници, да бъдат винаги до най-уязвимите и нуждаещите се от подкрепа?”

В поредица от няколко статии за своята работа ще ви разкажат колегите ни социални работници в Карин дом: Бистра, Веси, Меги, Илияна и Таня. Въпреки че са много различни, всяка история носи своята човешка съпричастност и лична мотивация.

А вие познавате ли предизвикателствата на професията на социалния работник? Вижте какво разказа за своята работа колегата ни Таня Данчева.

Още по време на своето обучение в университета, аз работех като аниматор и самата работа с деца ми доставяше удоволствие и удовлетворение. След завършването на своето обучение се насочих и запознах работа в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. При постъпване на работното ми място се сблъсках с доста трудности в социалната работа, все пак нещата на практика не са същите както по книгите. Работата там за мен беше доста интересна и полезна. При работата ми с младежите и децата освен груповите и индивидуални сесии, които провеждах с тях, работихме с цел и тяхната социализация в обществото. Това беше и моето първо място, като социален работник, което за мен беше доста полезно и ползотворно.

Какво е моето разбиране под социална работа? За мен социалната работа не е просто професия, а и призвание. Призвание да помагаш на нуждаещите се хора, да ги насочваш и подкрепящ. Като основен приоритет в социалната работа за мен са семействата и групите, които се намират в ситуация на житейско неблагополучие.

Една история от моя опит. Отивайки на работа от Родилното отделение постъпи обаждане, че една майка заявява желание да изостави своето дете и имаха нужда тя да бъде консултирана от социален работник – този социален работник бях аз. Отивайки в родилното отделение в една обособена стая започнахме да водим разговор за да установим какви са причините и мотивите, които я подтикват към това решение. След дълъг и продължителен разговор и въпреки положението, в което беше попаднала тази жена, тя не изостави своето дете. След изписването и прибирането у дома те се прибраха двете ( тя и нейното дете) по време на отглеждането на детенцето тя получаваше нашата подкрепа, насоки и всичко необходимо в отглеждането на едно новородено дете!

Какво ме мотивира, вдъхновява,дава смисъл на моята работа? Мотивираме ме всяка една усмивка, всяко едно „благодаря“. Успеха и напредъка, който виждам след дългата и упорита работа във всяко едно семейство, всичко това за мен дава смисъла на моята работа – Социалната работа!

Таня Данчева е социален работник и един от най-новите членове на екипа на Карин дом. Пожелаваме й много успехи и да бъде все така борбена и вярваща в доброто!

Снимка от Plush Design Studio

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни