За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Социалното предприемачество – реално и ефективно за социалната икономика в Полша

9 септември 2022

През месец август двама представители на екипа на Карин дом – Бистра Бончева (Административен директор)  и Венета Милева (Маркетинг мениджър) имаха възможността да се потопят в едно предизвикателство и да бъдат гости на наистина различно социално предприятие от Полша.

Двете дами, които са пряко ангажирани със социалното предприемачество на Карин дом и развитието на нови идеи в тази област, посетиха гражданска организация за подпомагане на семейството „Човек в нужда“ (”Człowiek w Potrzebie”)  във Варшава. Фондацията е създадена през 2005 г. от Мария Кнапик Степанов, която като съпруга на евангелски пастор, работещ със семейства, вижда целия спектър от проблеми на хората. Дългогодишният опит и съпричастност ѝ позволяват да вземе решение за създаване на организацията.

Организацията развива впечатляващото социално предприятие, което носи името „Различен“ и той наистина е различен. „DIFFERENT restaurant in the dark е социално предприятие, в което работят 14 служители като 7 от тях са незрящи и да те са сервитьорите. Клиентите влизат в ресторанта, водени от своя незрящ сервитьор и водач в това предизвикателство в непрогледна тъмнина. Сервитьорите обслужват клиентите по време на вечерята като ги повеждат в един различен свят на нови изживявания, изпълнен с безброй вкусове и аромати. Това пътешествие е и кулинарно изкушение, което посетителят може да почувства с всичките си сетива … освен зрението.

Екипът на организацията – Михал, Марта, Агата и Анна споделиха своя опит и някои тайни за успешен бизнес с кауза. За работата, за екипа, за предизвикателствата и бежанската вълна към страната им.

Много са впечатленията от срещите с полските организации: “Pedagodzy na podwórku” (организация „Учителите в двора“) – учители, които включват децата от малък полски град в летни занимания и им помагат да общуват и играят,  Montessori Mountain School/Монтесори училището, което се намира в красива местност в близост до Варшава и където децата имат възможност за напълно дистанционно обучение у дома. „Klubokawiarnia Pożyteczna“ („Полезен клуб и кафене“) – малко бистро, създадено от родители на деца с интелектуални затруднения, които вече са част от екипа на заведението и са поели своя път. Lafontaine Foundation (Фондация „Лафонтен“),  която организират ежедневни работилници и обучение за деца-бежанци от Украйна, подкрепя възрастните хора и хората със специални нужди.

Всички тези срещи ни дават увереност, че и в България ще можем да постигнем достоен начин на живот и работа за хората със специални потребности. А те наистина могат да се справят с много и най-различни предизвикателства! Карин дом си поставя и амбициозната задача да подпомогне този процес на включване и пълноценен живот на хората с различни възможности, които носят огромен потенциал и могат да ни научат на много неща.

Специално място запазваме и за Invisible Exhibition (Невидимата изложба). Невидимата изложба във Варшава – необикновен музей и проект, който съчетава култура, образование и социална интеграция. В напълно затъмнени стаи, вярно възпроизвеждащи пейзажа, познат от ежедневието, под погледа на сляп водач, ще преживеете нещо абсолютно необикновено. Пригответе се за единствен по рода си урок по съпричастност, смирение и благодарност. А ако посетите Варшава, не пропускайте да посетите наистина различните и много вълнуващи – ресторант и изложба.

Развитието на международното партньорство се случи благодарение на най-новата обменна програма (Shadowing program) за социални предприятия от Италия, Гърция, Полша и България, с координатор за България Български център за нестопанско право. По същата програма, Карин дом ще бъде домакин на социално предприятие от Гърция.

Карин дом е част от общността на ДарПазар  – онлайн платформата, която обедини социалните предприемачи у нас и им помага продуктите им да стигнат до все повече хора. Подпомага социалните предприятия още и чрез обмен на идеи, обучения и споделяне на международен опит. Посетете платформата и поръчайте продукти със смисъл и кауза!

Материалът е подготвен в рамките на проект „SEHUBS Co-creating Hubs for Social Enterprises“ (621421-EPP-1-2020-1-IT-EPPKA3-IPI-SOC-IN). Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Настоящият материал отразява единствено възгледите на авторите и Комисията не носи отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни