За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Ръце, очи, уши, уста и нос по „пътя“ към света … Или как да мотивираме детето да развие сетивата си според метода Монтесори

12 ноември 2015

Бебето използва ръце, очи, уши, уста и нос, за да открие „пътя“ си

След третия месец бебето започва да се концентрира върху нещата около себе си. Започва да разпознава на известно разстояние, хората и предметите от близкото му обкръжение, започва да се опитва да достигне близките предмети. На около 7 месеца, бебето вече вижда вскички цветове и способността му да вижда надалеч е вече достатъчно развита. Няма нищо лошо да се продължи с наблюдаването на предмети, които се движат.

Родителят може да предпочете кое възприятие да развива първо, тъй като всяко дете е различно. Говорете на бебето и докато го правите, гледайте го в очите и следете как ще реагира. Гледайте предметите и му обяснете какво виждате. Коли, които се движат бавно, са много добра гледка. Можете да инсталирате в къщата някакъв предмет, който се движи. Това ще бъде добро упражнение и детето ще се радва да опита нещо ново.

Колко важна е музиката

Слушането на музика е сензорно преживяване от голямо значение. Същестуват различни начини да представите музиката на бебето. Някои родители пускат музика още преди бебето да се роди, на принципа, че щом се роди, то ще разпознава майка си щом чуе определен звук. Така, както след раждането, бебето разпознава вода. През първите години от живота, бебето или малкото дете, може да реагира на музика, която вече познава отпреди. Мелодията и римуването играят важна роля за възприемането. Звукът и римуването в музиката, които детето слуша, ще бъдат основа на по-нататъшното му музикално образование.

Доказано е, че музиката е свързана с онази част от мозъка, която отговаря за смятането и различаването на модели. Или иначе казано, музиката развива не само артистичната част, тя допринася и за цялостното развитие на мозъка.

Ръцете в устата

Веднага щом кърменето започне, устата на бебето е първото средство за изследване и опознаване, също и източник на удоволствие. Да отбием бебето не е лесно, но може да се постигне с подходяща диета – всяка нова храна поражда интерес и вълнение у бебето, защото му дава възможност да опита нов вкус. Растейки, детето започва да слага в устата си всичко, което вземе в ръце.

Златната среда

Много бързо, бебето придобива способността да хваща предмет с ръка и да изследва неговата форма, материя и температура. То използва ръцете, очите, ушите, устата и носа си, за да опознае всичко, което се изпречи на пътя му. Около една година, детето става много любопитно: способно е да се концентрира и да наблюдава или изследва с голямо търпение нещо, привлякло вниманието му.

Внимавайте как ще стимулирате детето си. Бебето е напълно способно да ни покаже какво го привлича. Твърде много стимулация може да го стресира и да му се доспи. Твърде малко стимулация може също да го накара да заспи. Затова опитайте да намерите златната среда.

Вкус

От момента на раждането, за детето е голямо удоволствие да смуче различни неща. Много внимавайте какво слага в устата си. Ако предметите са чисти и безопасни, оставете детето да ги смуче и да прецени какво усеща.

Зрение

От първите дни на живота, детето има нужда от контрасти. Те са важни, защото зрението все още не е особено развито, но идва момент, в който детето става способно да различава цветове, тонове и да ги асоциира.

Слух

Сложете боб в буркан или друго подобно, за да сътворите интересни за детето звуци, когато разклати предмета. Можете също така да използвате хартия, която да мачка и да издава звук. Включете верижки, които детето да търка една в друга, за да чува звука и да усеща как е на допир.

Допир

Всичко, което е направено от определена материя или има някакъв мотив, е интересно. Стъклени предмети са особено интересни, защото са студени на пипане за разлика от пластмасовите, а това стимулира усещането.

Опознаване

Ако поставите предметите в панер, след като детето е приключило с всички тях, остава самият панер. Може да отдели двайсет или трийсет минути в опознаване на панера – от какво е направен, става ли за игра и т.н.

Обоняние

Обонянието на детето е извънредно развито, така че се погрижете при предметите да има и такива с аромат. Торбички с билки, бонбони, пликчета с ванилия, зърна кафе, пръчици канела и др.

Откъс от книгата на Tim Seldin “How To Raise an Amazing Child the Montessori Way“


Снимка: purvite7.bg

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни