За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Кръгла маса на тема: “Ползите от ранната детска интервенция. Предизвикателства, подкрепа и постижения“

16 ноември 2019

По повод наближаването на Световния ден на недоносените деца 17-ти Ноември, Карин дом проведе кръгла маса на тема: “Ползите от ранната детска интервенция. Предизвикателства, подкрепа и постижения“.

Срещата се проведе на 14-ти Ноември в Карин дом и беше отворена дискусия на специалисти за възможностите за превенция на преждевременно родените или родени с ниско тегло бебета, както и необходимостта от тяхното проследяване от раждането до 3 годишна възраст. Включиха се преподаватели от Медицински Университет-Варна, представители на Община Варна, акушерки, родители.

Интервюто за радио Варна на Женислава Сапунджиева (директор „Услуги за деца и семейства“) можете да чуете тук: http://bnr.bg/varna/post/101191881/polzite-ot-rannata-detska-intervencia-diskutirat-vav-varna

По време на събитието, екип „Ранна интервенция“ на Карин дом, представи дейностите, включени в услугата, успехите и предизвикателствата, които среща в работата.

Услугите за ранна детска интервенция са световно доказан начин за предоставяне на подкрепа, като те все повече се превръщат в глобален приоритет. Отправна точка за развитието на ранната детска интервенция в България бяха услугите, предоставяни от няколко неправителствени организации. Фондация „Карин дом” е една от първите организации, които адаптират модели на ранна детска интервенция в България.

Карин дом стартира услугата през 2010г., като до края на месец Октомври 2019г. са обхванати общо 897 деца. Месечно Карин дом работи със средно 65 семейства, 40 от които Община Варна финансира по общинска делегирана дейност. Благодарим на компания ОМВ България за подкрепата на програма „Ранна интервенция“!

Повече за програма „Ранна интервенция“ на Карин дом, можете да видите тук:

https://karindom.org/ranna-intervencia/.

През месец Ноември, екип “Ранна интервенция” на Карин дом ще проведе и безплатни консултации на недоносени или родени с ниско тегло деца на възраст до 2г. За да се включат в безплатните консултации е необходимо родителите да попълнят формуляра: https://forms.gle/XxRQp7X4nGVCYvq37

Благодарим на всички участници за ползотворната среща! Кръглата маса се реализира по инициатива на Карин дом и с подкрепата на датските Фонации VELUX.

За Фондациите VELUX

Фондациите VELUX се състоят от двете благотворителни фондации VILLUM FONDEN и VELUX FONDEN. Сред нашите грантове са научни, екологични, социални и културни цели в Дания и в международен план. През 2018 г. двете фондации дадоха съвместни безвъзмездни средства в размер на приблизително 168 милиона евро. Двете фондации са създадени от дипломирания инженер Villum Kann Rasmussen – основател на VELUX и други компании от VKR Group, чиято мисия е да внесат дневна светлина, чист въздух и по-добра среда в ежедневния живот на хората.

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни