За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Ранна интервенция през погледа на една майка

17 май 2012

Ранна интервенция през погледа на една майка:

„Програмата „Ранна интервенция” е проект, който по най-добрия възможен  начин учи родителите как пълноценно да общуват и играят с децата си и как да стимулират тяхното физическо, психическо и умствено развитие. Възхитена съм от постигнатите резултати за периода от месец декември 2011-та г. /когато аз и дъщеря ми се включихме в програмата/ до настоящия момент- месец май 2012-та година. Налице е огромна промяна в положителна насока.

Лично на нас домашните посещения от специалисти, които дават насоки и съвети относно начина на общуване и възпитание на детето, са ни изключително полезни. В началото, когато потърсихме помощ от консултантите в Карин дом, дъщеря ми /тогава на 1 г. и 3 мес./ не се изправяше, не можеше да ходи самостоятелно, не казваше думички, не беше свикнала да общува с други хора освен с родителите си, плашеше се от непознати. След няколко срещи със специалистите от Карин дом /рехабилитатор, психолог, логопед/ първите резултати не закъсняха. Следвахме неотклонно съветите за стимулиране на двигателното развитие, в резултат на което детето ми започна да се изправя без помощ, на 1 г. и 4 мес. вече правеше самостоятелни крачки, а на 1 г. и 5 мес.  ходеше съвсем свободно. След прохождането настъпи и много важна положителна промяна в психологическо отношение – дъщеря ми стана много по-спокойна и общителна. Тази голяма промяна беше забелязана и от консултантите при  поредното домашно посещение. Много съм доволна от начина, по който работят с нея. На нея и е също много приятно с тях, сама отива до тях, търси ги, носи им играчки, усмихва им се, позволява им да я вземат на ръце, което преди беше направо немислимо. Много я предразполагат и тя се отпуска да контактува с тях без проблеми. За няколко месеца научи много нови неща – да познава и показва животните в книжка, да им звукоподражава, да изпълнява команди /ела тук, подай предмет/, да прибира играчките си след игра; започна да задържа вниманието си за по-дълго време върху дадена дейност; започна да се увлича и играе на игри, които преди това й бяха скучни- нанизване на рингчета, строене на кули, вгнездяване на форми, нареждане на детски пъзели, сортиране на предмети; стана по-самостоятелна- започна да пие вода от чаша, опитва се да се храни сама, да се качва по стълби с помощ; започна да казва и използва много думички, дори вече каза и първото си изречение; помага при обличане и събличане; научи и показва частите на тялото и много други още умения. 

Голяма роля за този напредък имат и специалистите, които водят всяка седмица игрите с деца в Карин дом. Още при първото посещение там дъщеря ми хареса много атмосферата и заниманията и още щом вземем раницата с пантофките и разбере, че ще ходим да играем, започва да се радва. Начинът на структуриране и провеждане на заниманията е много умело намерен. Самите участници в игрите са деца на една възраст- от 1 г. до 2 г. В заниманията децата се учат да се поздравяват, да пеят песнички, да участват в колективни игри, да слушат кратки приказки. Наред с това са застъпени и индивидуалните игри и занимания, чрез които всяко дете стимулира развитието на фината моторика или придобива нови умения. Така под формата на игра децата от една страна се забавляват, а от друга страна придобиват познания и умения, учат се да общуват помежду си, както и да спазват ред и да са дисциплинирани- все умения, които са изключително полезни за в бъдеще /напр. при посещаване на детска ясла и градина/.

В резултат на редовното посещение на игрите с деца в Карин дом и на стриктното изпълнение на съветите и препоръките на специалистите при домашните посещения, дъщеря ми навакса изцяло изоставането в двигателно отношение, което беше причината да се включим в програмата. След упорити занимания уменията й в другите сфери на развитие – познавателна, речева, социална, са съответни на възрастта й. Към настоящия момент намирам, че по нищо не отстъпва на връстниците си, което едва ли щеше да е така, ако не бяхме включени в тази програма. 

В този ред на мисли считам, че е налице обществена потребност от такъв вид услуги, каквито предоставя програмата „Ранна интервенция”, и е от изключителна важност нейното продължаване във времето, както по отношение на деца, които вече са включени, така и на деца, които тепърва биха се възползвали от нея. Смятам, че Община Варна трябва да направи всичко възможно за осигуряването на бъдещо финансиране на програмата, за да може все повече нуждаещи се да се възползват от услугите, които предоставя тя. Затова мисля, че Програмата ”Ранна интервенция” трябва да продължи и след месец август 2012-та г., в същия вид, в който е провеждана досега – с домашните посещения от специалисти, с групите за игра, с родителските групи за взаимопомощ, с подкрепата за кърмене /за родителите на по-малки деца/.

В заключение, още веднъж бих искала да споделя, че съм впечатлена от начина на работа и подхода на консултантите работещи по  програмата „Ранна интервенция”. Те обучават родителите как да бъдат полезни на децата си, как да общуват с тях, как да ги научат на нови умения, как да стимулират развитието им. Работата на специалистите по посочената програма дава прекрасни резултати, ето защо е от изключително важно значение тя да продължи. Искам да изкажа най-искрените си благодарности към всички специалисти от екипа на Карин дом, участващи в програмата, за тяхната всеотдайност и за постигнатите успехи.“                                                

Елена Петкова – родител на дете от програмата „Ранна интервенция” на Карин дом

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни