За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Програма „Ранно детско развитие и подготовка за училище“ на Карин дом и компания Каргил България

17 юли 2018

Вече трета година компания Каргил подкрепя терапията на децата със специални потребности в България чрез съвместната ни програма „Ранно детско развитие и подготовка за училище“.  Програмата предлага професионални услуги за деца (4-7 г.) от цялата страна, които са с изоставане в развитието, увреждания, атипично поведение, социални и емоционални затруднения.

Целта на съвместния проект между Фондация Карин дом и компания Каргил е предоставянето на равен достъп до качествени терапевтични услуги на семейства от цялата страна. Терапията и консултацията се провеждат в Карин дом в рамките на 5дни. Капацитетът на проекта е обхващане на 14 семейства през 2018г. От стартирането на програмата ни семействата, които са посетили Карин дом за едноседмична интензивна терапия по проекта са: 49. 

Програмата помага на децата да развиват различни умения, включително:

  • двигателни (модели на ходене, баланс и равновесни реакции, фина моторика);
  • комуникативни (жестове, говорене, разбиране);
  • познавателни (решаване на проблеми, учене);
  • изграждане на умения за самообслужване, социално и емоционално развитие

Чрез съвместните си усилия подпомагаме децата от всички населени места да получат подкрепата, от която имат нужда, мотивираме родителите да развиват потенциала им. Приоритет на нашите специалисти е всяко дете, независимо от своите дефицити да се включи в образователната система, като за тази цел е необходимо да се поставят основите още от ранна предучилищна възраст.

В рамките на програмата на всяко семейство се предоставя едноседмичен пакет от услуги, който включва:

  • Оценка на състоянието на детето и терапия със съответните специалисти с активното участие на родителя.
  • Изготвяне на подробна домашна индивидуална програма, по която семейството да работи с детето у дома.
  • Настаняване на семейството
  • Транспортни разходи на семейството от населеното място до Карин дом

Основното предимство на тази програма е, че терапията се случва пред родителите и с тяхно участие.

Родителите виждат, че децата им въпреки затрудненията, имат умения да се справят с много неща и така стават застъпници за децата си и тяхното право да бъдат обучавани заедно с другите. Програмата подпомага включването на децата в детски градини, което е първият етап от образователната система. Чрез ранната подкрепа семействата добиват самочувствие и увереност, че децата им ще се справят с предизвикателствата в училище, ще бъдат приети и ще се развиват заедно със своите връстници.

Родителите споделят, че в резултат на програма „Ранно детско развитие и подготовка за училище“ добиват повече увереност, мотивация и спокойствие, защото разбират важността от системните упражнения и занимания с детето в домашна среда. Това е пряко свързано с подобряване на качеството на живот на децата със специални нужди и увеличават шансовете на децата да посещават училище и живеят пълноценно.

„Едно огромно БЛАГОДАРЯ от името на всяко едно дете и родител за отделените средства и подкрепа! Това значи много за нас!“ – Гергана, майка на Георги

“ От все сърце благодарим за отзивчивостта, разбирането, топлото отношение и посрещане на нас и детето ни. Целият екип бе изключително мил и предразполагащ към доверие. Благодарим на дарителите за предоставената възможност и подкрепа! Благодарим, че ни показахте начини, чрез които по-лесно да комуникираме с нашия син, както и методи за подобряване на концентрацията и справяне с нервните му изблици. Вие сте един оазис за всички отчаяни и обезверени родители, които се чудят по кой път да поемат, дали всичко, което правят е достатъчно за децата им и дали въобще са на правия път. Вие сте нашата опора , нашата пътеводна звезда и Ви благодарим, че Ви има! Бъдете здрави! “ – Георги, баща на Борис

„ Не мисля че мога да искам повече, всичко е много добре организирано, от което съм възхитена. Благодаря Ви за грижите, работата и отношението. Радвам се, че в България има поне една адекватна услуга за нашите специални деца. Бъдете все така добри и продължавайте да се усъвършенствате, защото ние имаме нужда от Вас!“ – Веселка, майка на Мартин.

„Благодаря за доброто отношение, за възможността за безплатна терапия! Специалистите показват ясно разбираеми и приложими методи за работа с детето. Има индивидуален подход, което за мен е много важно. Благодаря на спонсорите на Карин дом, дано има повече места с добра база и отлични специалисти“ – Петя, майка на Рая.

 

Снимки: Карин дом

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни