За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Стартират записванията по програмата „Водна терапия за деца с увреждания и проблеми в развитието“- 2024г.

Скъпи родители,

За втора поредна година Карин дом стартира записвания по програма „Водна терапия за деца с увреждания и проблеми в развитието”, финансирана от Община Варна, дирекция „Здравеопазване“.

Заниманията ще се провеждат в Карин дом на адрес: гр. Варна, бул. „Цар Освободител“ 86 А. Допълнителна информация за програмата, можете да получите на тел. 0878/ 302 518 и 052/302 518 от 8.00 до 16.00ч.

💙За кого е Програмата?

Програмата е безплатна и чрез нея ще бъдат обхванати деца със специални потребности на възраст от 18 мес. до 11 г. Плувните сесии се провеждат с цел стимулиране на физическото и психомоторното развитие на деца с нарушения от Аутистичен спектър, на опорно-двигателния апарат,  деца с  Церебрална парализа, неврологични и генетични нарушения, деца със Синдром на Даун, чрез активни занимания във водна среда. В програмата могат да се включат само деца със специални потребности и с адресна регистрация в Община Варна.

💙Цел на програмата 

Целта на програмата е да се установят индивидуалните потребности на децата и в зависимост от тях да се изготви програма за водна рехабилитация и адаптирано плуване със сертифициран инструктор и под наблюдение на лекар. Заниманията се адаптират спрямо индивидуалния потенциал на всяко дете.

💙Очаквани резултати

Очакваме подобряване на общото състояние на децата в посока: координация, кръвообращение, дишане, стимулиране на нервната система, укрепване на костната система и имунитета. Очаква се и подобряване на мускулния тонус, формиране на важни двигателни умения, подобряване на адаптивните умения към променяща се среда и непознати ситуации. В програмата могат да се включват само деца с адресна регистрация в Община Варна.

Стъпки за прием на деца в програмата:

  1. Попълване на онлайн форма на Заявление за включване в програмата ТУК!
  2. Насрочване на дата за преглед. След постъпило онлайн заявление, родителят ще получи обаждане от служител на Карин дом за насрочване на прегледи при д-р Сапунджиева- физиотерапевт. Документът, удостоверяващ медицинската диагноза ще се предостави на д-р Сапунджиева при прегледа на детето.
  3. Провеждане на преглед при д-р Сапунджиева, лекар по физикална и рехабилитационна медицина и запознаване с наличната медицинска документация на детето, за насочване към водна терапия. При състояние на детето, което не е подходящо за този вид терапия, то няма да бъде включено в програмата.
  4. Обследване/консулт с инструктор по плуване, кинезитерапевт и социален работник след насочване от д-р Сапунджиева и попълване на текущата документация по случая. Социалният работник предоставя на родителите „Карта за ползване на програма „Водна терапия“ в Карин дом“ с определен брой посещения.
  5. Включване на детето в график за плувни сесии по програмата.
  6. Старт на плувните сесии. При всяко посещение  се отбелязва в Картата за програма за водна терапия в приемна.
  7. Изготвяне на индивидуален план за подкрепа. Социалният работник изработва лично досие на всяко дете, което да съдържа следните документи: Декларация за лични данни за предоставяне и събиране, заявление за включване в програмата. Медицински документи удостоверяващи наличие на медицинска диагноза, Индивидуална оценка на потребностите и на база на нея Индивидуален план за подкрепа.

💙Плувният басейн в Карин дом

Едно от големите предимства на новия комплекс на Карин дом, с които се гордеем е и наличието на басейн, който да допълва физиотерапията на децата. Към нашият екип се присъединиха треньори по плуване, които подпомагат децата да се радват на свободното движение във водата и упражняват двигателните си умения по забавен и щадящ начин чрез водата.

Плувният басейн е с размери 4/9м., t на водата 33 °C и е специално проектиран за деца с двигателни ограничения, оборудван е с модерна Хойст система – функционална и адаптирана система за придвижване на деца и хора с увреждания, която позволява по-независимо придвижване от санитарните помещения и съблекалнята до басейна и обратно. Това дава самочувствие и спокойствието на детето, както и на рехабилитатора, който ще работи в басейна.

Басейнът в Карин дом вече е едно от любимите места за игри и рехабилитация на децата.

Очакваме ви!

Програмата се финансира от Община Варна, дирекция „Здравеопазване“

Период на изпълнение

юли - декември 2024г.

Финансира се от

Община Варна, дирекция "Здравеопазване"

Лице за контакт

телефон: +359 52 302 518