За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Премина обучението Как да съобщим нежелана новина

27 февруари 2014

В рамките на дейността, като Център за Ранна Интервенция фондация Карин дом организира на 24-ти и 25-ти февруари 2014 семинар, насочен към запознаването с умения, алгоритъм и принципи в поднасянето на нежелана новина.

Водещи на семинара бяха специалисти, които споделят знанията въз основа на своя практически опит –  Светлана Чивгънова – клиничен психолог в Специализирана детска клиника по клинична хематология и онкология на МБАЛ „Св. Марина“-Варна и Севджихан Еюбова – клиничен психолог в МБАЛ Шумен АД и асоцииран обучител към Карин дом.

В семинара участваха медици от родилни домове, семейни лекари, специалисти от болници и други центрове, като всички признават необходимостта от обучения и познание по тази тема.

В тази връзка родител на дете със синдром на Даун споделя: „Решението за изоставянето на детето би могло да бъде взето много бързо, емоционално още в първите часове след раждането. Границата между едното и другото решение е съвсем съвсем тънка и лесно би могла да бъде прескочена. Съзнанието на майката в този момент е много лабилно и би могло да бъде повлияно лесно. Особено ако натиска е от няколко страни… Лекарят е този, който поднася първата информация и е много важно как ще го направи и в каква посока ще насочи мислите на майката.”

Това, на което наблегнаха водещите, е че е важно да се отвори комуникацията между медиците и семейството; лекарят да подаде ръка на родителите и да ги увери, че ще ги подкрепя. Създаването на доверие между медици и родители е нужно условие, за да работят те заедно в полза на детето. Интензивната работа на неонатолозите в АГ болница – Варна продиктува тяхната реакция, че е „абсолютно необходимо да има психолог в родилен дом“, тъй като натоварването и стреса са прекалено големи, за да бъдат поети само от лекаря.

Надяваме се след този семинар участниците да се чувстват по-уверени, за това какво да очакват, как да преодоляват пречките и как да се подготвят при съобщаване на нежелана новина.

Изключителният интерес към семинара мотивира Карин дом да организира и последващи обучения по тази тематика. За да получавате известия за обученията, които предстоят в Карин дом – запишете се за бюлетина от тук.


Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни