За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Представяме ви победителите в архитектурния конкурс на Карин дом – UNAS Studio

16 март 2020

Скъпи приятели,

с радост и гордост ви представяме архитектите, които преди броени дни спечелиха единодушно вота на журито със своите архитектурни решения за новата сграда на Карин дом сред 174 проекта от 48 страни на 5 континента.

UNAS Studio- Биляна Асенова (България) и  Саша Чабати (Италия) са екип, които е базиран и работи в Берлин, Германия, който спечели и сърцата на екипа на Карин дом с прецизни решения, компактно вътрешно пространство и максимално запазени зелени площи.

„Срещнахме се по време на магистърска програма в Десау (Германия) през 2013 г. и оттогава работим заедно и участваме често в международни конкурси. Ядрото на нашата работа е желанието за проста, поетична и смислена архитектура. Конкурсът за нова сграда на Карин дом ни привлече заради социалната функция на сградата и възможността младите архитекти да реализират своите идеи. Много сме доволни от резултата и с нетърпение очакваме да работим съвместно с фондация Карин Дом.“ – споделиха Биляна и Саша при срещата ни в Карин дом.

Защо журито единодушно избра точно този проект, чуйте от председателя на комисията – арх. Мартин Христов.

Според Анета Василева – архитектурен наблюдател, активен участник в конкурсните процеси в България през последните години, съосновател на WhAT Association (WhATA), както и част от журито на конкурса – „UNAS Studio спечелиха със сдържана компактна и на пръв поглед семпла концепция, но всъщност добре обмислена и като местоположение в средата, и като функция, и като икономичност и енергоефективност. В този си вид сградата запазва най-много от съществуващите дървета, оставя максимално голям двор, има икономично фасадно решение и създава добре организирано споделено пространство вътре, което дава много възможности за непринудена атмосфера и включване на децата със специални нужди – все необходими условия, поставени и в заданието, и от възложителя. Именно тази ефективност на сградата и голямата вероятност тя да влезе в осигурения бюджет предполагат нейната скорошна успешна реализация.“

На второ място бе класирана сдържана павилионна структура

с дървена конструкция на Denis Olegovich Antokhin, Русия.

Проектът на Denis Olegovich Antokhin.

На трето място остана смелата поредица от неочаквани пространства,

проектирани от индийското студио atArchitecture.

Проектът на студио atArchitecturee

Журито определи и три специални награди за проекти, които заслужават поощрение: българското студио POV, които правят открит гараж на втория етаж на сградата, на българите от NADA за техния графично впечатляващ проект с умишлено създадена приказна атмосфера и на испанците от tuungoo arquitectos, които правят смела, модулна и изцяло дървена структура.

 Всички проекти могат да бъдат разгледани в сайта на конкурса ТУК

Строителството на новата сграда на Карин дом  е възможно благодарение на Община Варна, която предостави парцел и на датските Фондации Велукс, които финансират строителството на новата сграда.Парцелът е с площ 2450м2, разположен в разширената централна част на Варна в непосредствена близост до идеалния център на града – между улиците “Дойран” и “Кирил Шиваров”. Конкурсът се реализира в партньорство с Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България.

Плановете на Карин дом са още тази година да бъде първата копка на новата сграда и тя да бъде финализирана за период до 3 години.

Благодарим на изключителните архитекти, които участваха в конкурса, прекрасното ни жури и всички, които бяха съпричастни заедно с нас през всичките тези месеци!

dw

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни