За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Консултации в Карин дом за родители с психолог Виргиния Василева

14 ноември 2023

Всички родители, чиито деца ползват терапевтични услуги в Карин дом, могат да се включат в родителска група за взаимопомощ всяка сряда от 10.30ч, както и в индивидуални консултации с нашия психолог и психотерапевт – Виргиния Василева.

Да вървиш по пътя на родителството, когато детето е със специални нужди е задача с много неизвестни. Това не е утъпкан път, по който приятели и роднини вече са вървели… Вървейки по този път родителят често се чувства сам, объркан, неразбран… Понякога ентусиазиран, понякога отчаян, ядосан, тъжен или на ръба на силите си…

Писмо от Родител

„Услугите на Карин дом често са ни спасявали в ситуации, когато съм мислила, че изход няма! Помагат на детето ни и на нас като семейство, но на един човек ще остана безкрайно благодарна. Ще я нарека Вержи. Тази жена наистина ме спаси, подаде ми ръка, показа ми, че мога, че не съм сама и че смисъл има! Нейната помощ ме научи да бъда на първо място добра към себе си, за да мога да отключа своите супер сили на Супер (важна) мама, каквито са всички майки, намерили своето място в Карин дом!

Индивидуалните срещи ми дават насоки как да се справям със собствените си страхове и да не позволявам на бурята в главата и душата ми да намокря децата ми, как да намирам решения на проблеми, които съм мислила, че са неразрешими, как да бъда по-смирена, как да имам самочувствието, което детето ми заслужава да има неговата майка, защото за мен той е най-големият герой, който познавам! А срещите с другите родители… хм, това не беше любов от пръв поглед, чудех се доста и мислех, че не е моето нещо, но повярвайте ми това е едно от най-добрите решения в живота ми. Да се чувстваш сам и самотен и по цял ден да задаваш въпроса в главата си „защо точно на мен се случи?“, е част от процеса на майчинството, когато както аз го виждах „най-голямата беля се случи“ (а именно детето ти да има здравословен проблем). Но да разбереш, че не си сам на този свят, да можеш да говориш в прав текст за нещата, които те притесняват и да видиш разбиране и искрено съчувствие от хора, които не познаваш, а след това стават по-близки от някои от най-близките ти приятели беше нещо безценно и наистина важно за мен.

Мога да продължа още много, но ще се опитам да обобщя. Вержи се превърна в най-големия помощник в борбата за психическото ми здраве, защото то за Супер майките като нас е наистина важно.

За това и за още много неща безкрайно благодаря, че тази услуга и Карин дом ги има!“

Родителските консултации са пространство за споделяне на ежедневните трудности, информиране и емоционална подкрепа на майки, бащи, баби, дядовци, приемни родители, които се грижат за децата, получаващи терапия в Карин дом.

Целта на консултациите с психолог/психотерапевт е да се намалят тревожността и напрежението на родителя относно състоянието на детето. Психологът не дава готови решения. Той помага на родителите да погледнат проблемните ситуации от друг ъгъл, информира ги относно всички възможни варианти и така помага на родителите сами да вземат правилните решения за своето дете, както и да преоткрият нов смисъл на случващото се в семейството.

Заявка за консултация може да отправите към Виргиния Василева
на тел: 0884 144 755 (в работни дни от 9:00 до 16:00 часа);
e-mail: vmvasileva@karindom.org

За Виргиния Василева

Като психолог в Карин дом, Вержи провежда групова и индивидуална терапия с деца с различни затруднения като прилага семейно-ориентиран и семейно медииран подход. Част е от обучителния екип на Карин дом. Също така в Карин дом води родителски консултации, част е и от екип „Ранна интервенция“, който работи с деца от 0 до 3г. Вярва, че успешна е тази терапия, която обединява целият микросвят на детето- семейство, детска градина, терапевти. Вержи е сертифициран ABA и PECS терапевт. През 2017г. придобива европейски сертификат по психотерапия.

Автор e на детските книжки „Играем заедно“ и „Командировката на мама“ – от поредицата „Карин, Слончо и суперсилите“, която съвсем наскоро Карин дом издаде. Това са поредица книжки за развиване на емоционалната грамотност на най-малките читатели. В “Играем заедно” главната героиня Карин се учи да преодолява своята тревожност. Посланията в книжките са, че всяко дете има суперсили и трябва само да повярва в това. Понякога суперсилите си почиват и трябва само да бъдат събудени.

Вержи наскоро написа и „Пътеводител в помощ на родителя. За семейства с деца от 0 до 3 г.“, който също се разпространява от Карин дом.

Консултациите са безплатни и са финансирани по проект на Карин дом от Фондация Медикор, Лихтенщайн.

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни