За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

На най-женския празник, ви поздравяваме с най-скъпия подарък – първите стъпки на малката Мария!

8 март 2023

На най-женския празник, ви поздравяваме с най-скъпия подарък – първите стъпки на малката Мария!

Елена е една прекрасна майка и жена! Днес тя ще отбележи празника с усмивка на своето лице. Усмивка от щастие! Дъщеря ѝ вече прави своите първи самостоятелни крачки!

„Ние вече ходим!! Щастлива съм! И татко ни е щастлив!!! А кака Габриела каза – „Мамо, вече мога да хвана Мимето за ръка и да се разхождаме двете в парка!!“

Мария е на 5 години и 10 месеца. Тя е дете диагностицирано с рядко заболяване – Синдром Корнелия де Ланге.
Дете, за което лекарите твърдят, че „няма да може да сяда, няма да пълзи и никога няма да проходи“. Когато е на 3 месечна възраст, започват хранителни проблеми – намален прием на храна, повръщане, не наддава на килограми, на лице е общо забавяне в развитието й -двигателно и психическо.

Кратките, но много вълнуващи видеа, които записахме буквално в крачка (виждайки я, че вече слиза по стълбите уверено и с усмивка), можете да видите и в YouTube канала на Карин дом.

Мария – първи стъпки в Карин дом

Започват ежемесечни консултации и изследвания от специалисти – гастроентеоролог, детски невролог. Едва на 9 месеца, след едноседмичен престой в МБАЛ ,,Св. Марина‘‘, на Мария е поставена  диагноза „Специфично разстройство в
развитието на двигателните функции. Синдром на Корнелия де Ланге“- рядко генетично заболяване, което засяга физическото, психическо и интелектуално развитие. След консултация при д-р Делиганева /невролог /, родителите на Мария са насочени и търсят подкрепата на Карин дом и услугата ни „Ранна интервенция“.

След серия от домашни визити, консултантите по ранно детско развитие насърчават семейството да се включи в продължителна терапия с рехабилитатор и логопед в Карин дом. Следват години ежеседмични посещения при рехабилитатор за постигане на балансиран седеж на пода, за подобряване на опорните реакции и координацията на движенията.

Мария и Диди в Карин дом

Днес вече Мария може да се придвижва самостоятелно на все по-далечни разстояния. Много по-стабилна е. Задържа се права без опора. Сама променя посоката си на движение. Сесиите по адаптирано плуване допълнително подкрепиха процеса на рехабилитация и общата координация. През тези години логопед и психолог работят в посока за подобряване на разбирането на речта, за следване структурата на терапевтичната сесия и подобряване на концентрацията на внимание. В терапевтичната програма на Мария от настоящата терапевтична година е включена и сесия с устройство за контрол с поглед като целта е подобряване на координацията, контрол и фиксиране на погледа.

Елена ясно вижда промените – „ Мимето все по-често вдига глава и задържа погледа си, когато и говоря.“

За по плавната адаптация и социализацията на Мария в детската градина, специален педагог на Карин дом работи в група в среда, организирана по метода Монтесори.

Сега Мария е на 5 години и 10 месеца и след дългогодишна терапия в Карин дом- вече ходи. Интензивна рехабилитация с Мария продължава.

Семейството и специалистите са екипът, който направи възможно това пролетно щастие за всички нас. Успехите на деца като Мария, ни дават силата и увереността да продължаваме напред, като специалисти, като хора, отдадени на децата и тяхното развитие.

Всеки успех за нас е огромна награда, а на този празник, нашият предимно дамски екип е още по-щастлив.

Честит и споделен 8 март, скъпи момичета!

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни