За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Обучение в Карин дом с лектор г-жа Холи Хикс-Смол

9 юли 2012

В рамките на проект „Ранна интервенция за предотвратяване изоставянето на деца с увреждания” на 4 и 5 юли в Карин дом се състоя обучение по прилагане на скрининг за детското развитие „Въпросници по възраст и етапи – ASQ-3™ & ASQ:SE”.

Ранното и точно идентифициране на бебета и малки деца с изоставане или нарушение в развитието е ключово за навременното предоставяне на услуги по ранна интервенция. Въпросниците по възраст и етапи представляват надеждно, разходно ефективно и лесно за използване средство за откриване на деца с изоставане в развитието. Системата за скрининг се състои от  въпросници, пригодени да бъдат попълвани от родителите или обгрижващите детето на определени времеви интервали през първите 5 години от живота. Тя следи за изоставане или отклонение във всички области от развитието на бебето и малкото дете.

Лектор на обучението беше г-жа Холи Хикс-Смол, Ph.D., Старши програмен  мениджър на Програма „Ранно детство” към Фондация „Отворено общество”, специалист с богат изследователски опит в областта на ранното детско развитие. На семинарът взеха участие освен специалисти от Карин дом, и наши партньори по програма „Ранна интервенция” – медицински лица от многопрофилни болници във Варна и Шумен, от родилно отделение и Медицински университет – Варна, представител на Отдел за закрила на детето – Варна, психолог към детските ясли в Община Варна и консултанти по кърмене към Сдружение „Цветно бъдеще”. Участниците оцениха високо обучението и бяха доволни, че въпросниците са средство, което лесно може да се приложи в тяхната практика.

Карин дом искрено благодари на Фондация „Отворено общество” и на г-жа Холи Хикс-Смол, Ph.D за проведеното обучение!

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни