За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Премина следдипломното обучение на тема „Съвременна подкрепа за кърмене“

3 февруари 2016

Медицински университет-Варна и Карин дом, организираха съвместно следдипломно обучение на тема: „Съвременна подкрепа за кърмене“. Лекторите дадоха отговор и лесни, логични решения на най-често срещаните въпроси и препятствия, с които младите майки мислят, че не могат да се справят. Темата за кърменето обедини медицинските специалисти, които имат отношение към ранното детско развитие за ползите от кърменето за бебето и майката.

Лекторите – доц. д-р Ружа Панчева, доц. д-р Дарина Найденова, ак. Симонета Попова, Мария Бонева, доц. д-р Наталия Ушева, Елена Тодорова – психолог в Карин дом, доц. д-р Миглена Георгиева, засегнаха темите относно: важността на ранния контакт и поставянето на бебето на гърда; как специалистите да разговарят с майките; тенденции по света и в България; темата за храненето на бременната и кърмещата жена; затруднения и усложнения при кърмене; захранване и отбиване; кърменето и ранното детско развитие.

Карин дом беше представен от Елена Тодорова – психолог и консултант в програма „Ранна интервенция“, която разви темата за съобщаването на нежелана новина, свързана с увреждане на детето. Елена има опит в подкрепата на семейства на недоносени деца и деца с други специфични нужди на ниво родилен дом, както и в превенция изоставянето на деца в институции.

Услугите по ранна интервенция в комбинация с подкрепа за кърменето, насърчават привързаността към детето и семейното благополучие. В момента в българските болници кърменето не се насърчава, особено в случаите, когато новороденото има увреждания. Липсва и професионално обучение за здравните работници в тази област. Въпреки че има много предизвикателства в кърменето на деца с определени видове увреждания, положителните ефекти от кърменето вземат връх над тези предизвикателства.

Обучението беше полезно на специалистите и студентите по медицина, за да могат да отговорят на въпросите, които младите майки отправят към тях и по-мотивирано да препоръчат кърменето като правилния избор от емоционална, психологическа, здравна и дори икономическа гледна точка.

 

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни