За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

От 2000г. в Карин дом започва въвеждането на философията „Монтесори“

8 юни 2020

По повод предстоящия 24-ти рожден ден на Карин дом, продължаваме с нашето пътуване във времето и разкази за иновативните подходи на работа, за успехите на екипа ни през годините, за приемствеността и споделения опит.

През 2000г. в Карин дом се провежда  първото обучение на екипа по метода Монтесори, с лектор Феодора Станчоф. Феодора Станчоф е дъщеря на основателя на Карин дом и видния български филантроп – г-н Иван Станчов. Завършила е своето обучение през 1991г. в Лондонския център на Международната Монтесори асоциация и е съосновател и Монтесори педагог в “Международното Монтесори училище” в Тулуза, Франция. Феодора участва активно като Монтесори специалист в беседи и уъркшопове във френски центрове за подготовка на учители.

Благодарение на нея започва и въвеждането на философията „Монтесори“ в Карин дом като тя продължава обучението на екипа и досега. Карин дом прилага метода Монтесори от 2000г. при деца със специални потребности. Екипът се запознава с теоретичните основи и принципите на работа в Монтесори среда и материали. Разкриват се и първите групи за деца със специални нужди по метода на Мария Монтесори, закупуват се материали на фирмата Heutink /Nienhuis Montessori, на която Карин дом е официален представител за България. В тази среда, децата се учат на предучилищни, начални училищни, социални и ежедневни умения.

Сигурни в работещия модел, през 2011 година организирахме и Монтесори клуб за деца от 2 до 5г. Децата се обучават от подготвени Монтесори педагози в среда, организирана по метода „Монтесори“. През 2017г групата се преименува в „Монтесори къща“, която приема и обучава деца и до днес.

Монтесори в кухнята

През 2019г. екипът ни издаде книгата: „Семейно готвене по Монтесори. Готвим, забавляваме се, учим“, където авторите: Жечка Иванова, Светла Тодорова и Светла Иванова, съобразяват кулинарните задачи с метода Монтесори, които са средство за развитие на фината моторика и въображението, както и за усвояване на знания, пречупени през призмата на опита на Карин дом в работата с деца. Всяка рецепта в книгата е предварително планирано образователно занимание, с което детето може да усвои и упражни знания от важни за детското развитие зони („Практичен живот“, „Сензорика“, „Математика“, „Космос“, „Език и реч“) в подготвената Монтесори среда. Организирахме книгата, така че да е от полза на всички малчугани, които умеят да се забавляват и обичат да работят заедно с мама и татко и така да изучават света, и на всички в семейството, които са готови да творят заедно с детето у дома. Книгата може да послужи и на педагозите, които следват детето и се стремят да му помогнат да прави нещата самостоятелно.

Мултисензорната градина 

Най-новата придобивка на Карин дом е „Мултисензорната градина“ – място за учене на децата чрез природата, преживяването и опита. Организирана и съобразена с метода „Монтесори“, много скоро градината ще посрещне първите си малки посетители.

За всички, които не познава или малко са чували за д-р Мария Монтесори, тя е първата дама дипломиран лекар в Италия. Днес нейното име се свързва със световно признатата Монтесори педагогика, която променя завинаги представата за психиката на детето, неговите потребности, индивидуалност, личност и най-вече начин на учене и възпитание. Водещите принципите според Монтесори „Помогни ми да го направя сам“ и „Ръцете са инструмент на душата“.

Благодарим на всички за общите усилия, мечти и доверието в нашата работа вече 24 години!

Следете и останалите ни разкази от сайта и фейсбук страницата на Карин дом!

Снимки: Карин дом

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни