» Международна конференция по аутизъм
За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Дарителска кампания:
Да осигурим терапия на 20 деца на възраст от 0 до 3 годинки

Early Intervention Session

Карин дом стартира инициатива за набиране на средства в платформата Global Giving

Donate Now

Международна конференция по аутизъм

16 юни 2013

Открояващо се събитие, организирано от Карин дом през периода, беше проведената от 10 до 12 юни в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ Международна конференция по аутизъм. Тя събра близо 300 гости от цялата страна, както и професионалисти от Турция, Гърция и Румъния. Конференцията предизвика интерес сред разнообразна аудитория – специалисти, ангажирани пряко в работата с деца със специални потребности, родители, студенти, а също така университетски преподаватели и представители на медицинската общност. 

Конференцията беше организирана в отговор на нарастващи потребности от повишаване познанието в областта на аутизма, запознаване с новите тенденции за работа с децата от аутистичния спектър и подкрепа при овладяването на различни терапевтични методики, част от които вече се прилагат в Карин дом. Организатори на събитието бяха инициативен комитет от Карин дом, начело с Мариана Николова – изпълнителен директор на фондацията, заедно с анестезиолога д-р Бистра Власакова от Бостънската детска болница и Сара МакФийтърс – доброволец от Корпуса на мира. 

Официални гости на конференцията бяха представители на Министерство на здравеопазването, Агенцията за социално подпомагане, както и представители на община Варна. Самата конференцията започна с поздравително писмо, изпратено специално от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. 

В течение на три дни чрез лекции и семинари специалисти от САЩ запознаха аудиторията с теми като скрининг, медицинска оценка и терапии при аутизма; позитивни поведенчески интервенции и подкрепа; особености на анестезията при деца с аутизъм; както и сензорна преработка и връзката й с двигателната координация и двигателно планиране.

Повече за лекторите и темите, които бяха представени ще намерите на тази страница.

Участниците бяха удовлетворени от високото професионално ниво на лекторите и от получените нови знания и споделиха своите впечатления: “Удовлетворена съм. Получих много нови знания и инфрмация, които мога да приложа на практика! Благодаря на лекторите и на организаторите от фондация Карин дом!” 

Темата за аутизма набира все по-голяма популярност сред специалистите, родителите и обществото в България. Надваме се тази тенденция да продължи и за в бъдеще и отново благодарим на д-р Бистра Власакова, за това че инициира провеждането на конференцията и участва активно в нейното организиране!

Стремежът на Карин дом е да превърне конференциите като тази в ежегодно събитие и подготовката на следващата конференция вече започна! Подкрепата на приятели, съмишленици, организации и бизнеса е важна за осъществяването на такъв международен форум – ако искате да се присъедините към нашите усилия и да подкрепите конференцията на Карин дом през 2014г. съвржете се с нас!