За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Международен ден на Черно море в Карин дом

31 октомври 2018

На 31 октомври заедно с децата в Карин дом отбелязахме Международния ден на Черно море като разказахме за биоразнообразието в нашето море и видовете риби, които го обитават. Децата се включиха в игри и забавления, чрез които разбраха как всички ние можем да се грижим за природата.

Играейки и споделяйки своите най-забавни морски приключения и сладки спомени на плажа, децата създадоха красива образователна карта, на която залепиха своите любими черноморски рибки. Заедно с опитните ни педагози, отбелязаха кои са най-опасните замърсители на нашето море и какво трябва да правим, за да го опазим.

През последното десетилетие на миналия век учени установяват, че Черно море почти е загубило способността си да се възстановява от замърсяването, което причиняват хората. Заради опасността това да доведе до необратими последствия за черноморската екосистема на 31 октомври 1996 г. е приет Стратегическият план за действие, подписан от шестте държави, които имат излаз на Черно море – България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Така се очертава рамката на сътрудничество по отношение на състоянието и бъдещето на Черно море и региона, а днешния ден се превръща в символ на загрижеността ни за опазване чистотата на морето и плажовете и за съхраняване на биоразнообразието.

Всеки от нас може да помогне за опазването на Черно море, като не замърсява плажовете, не изхвърля найлонови торбички, не излива мазнини и опасни химикали в канализацията и пести водата. Надяваме се, че нашите малки деца няма да забравят днешните уроци и ще израснат като хора, които знаят как да се грижат и обичат природата.

 

 

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни