За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Малки градинари

29 май 2023

От много малки, децата започват да разбират цикличността на сезоните. Като взема участие в поддържането на градината, детето придобива практически умения и задоволява нуждата си от нови открития.

„Когато децата влязат в контакт с природата, те разкриват силата си.“ – Д-р Мария Монтесори

Можете да дадете на детето да засади семенца в градината, във време, когато няма опасност да измръзнат, а след това да го насочите към наблюдение развитието на реколтата. Много е рядко дете, което сади зеленчуци, да не ги яде след това. Научете детето, че това, което прави е прекрасно.

Не забравяйте ароматните растения. Градински чай, копър, тези аромати ще останат в съзнанието на детето. Фактът, че ще иска да отглежда и след това да консумира отгледаното показва, че детето оценява всичко това.

Подходящи инструменти

В магазините могат да се намерят градински инструменти, ножици и гребла за деца. Наредете ги в гаража или бараката в градината, ако имате такава, за да ги прибира детето там, когато приключи. Купете му градински ръкавици с неговият размер, количка за интрументите и саксиите, табла, върху която да ги реди, за да се създава чувство за ред. Дайте му и панерчета или кошнички, в които да събира реколтата си от цветя, плодове и зеленчуци, когато са готови за бране.

Ако пространството не стига

Ако нямате градина, дайте на детето да отглежда растение в саксия. Ако пръстта е хубава и има достатъчно светлина, детето може да отглежда различни неща – цветя, плодове и зеленчуци. Едно от предимствата на градинка в саксия е, че е идеална за ръста на малко дете.

Цветя

Запазете място в градината и за цветя. Използвайте такива, характерни за региона. Така ще украсявате и градината, и дома си. Научете детето си да разпределя и аранжира цветята във вази в различни стаи. Малките деца, особено предпочитат да сложат едно цвете в малка ваза, отколкото да правят букети. Затова, пазете бутилки с интересна форма, които могат да се използват точно за тази цел. Поставете нужните за аранжиране материали на нисък рафт, за да може детето да ги достига. Това включва ножички, цветно фолио, панделки, гъбички за чистете на вазите, престилка, подложки за вазите. Благодарение на букета цветя, детето опознава природата, която влиза в дома и става по-чувствително към различните растения.

Градински речник

Научете детето на имената на растенията – чрез снимки или изрязани от картон форми. Добре е в библиотеката му да има хубави детски книги за цветята, животните и природата.

Изкуството на естествените материали

Не забравяйте, че съществуват всякакви видове техники за изкуство, когато стане дума за растения – цветя, листа, стъбла и билки. Децата обожават да създават произведения на изкуството от естествени материали. Могат да се научат да използват книга, за да пристискат листата и цветята, без да ги повреждат и да си правят хербарий. Венци и стъбла могат да се използват и за украса.

Откъс от книгата на Tim Seldin “How To Raise an Amazing Child the Montessori Way“


Снимка: pixabay.com

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни