» Бъдещето на Ранната детска интервенция в България
За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Бъдещето на Ранната детска интервенция в България

8 октомври 2019

На 3 и 4 октомври УНИЦЕФ България и Национална мрежа за децата, в партньорство с Министерството на труда и социалната политика, организираха конференция, посветена на ранната детска интервенция и подкрепата на деца със затруднения в развитието и увреждания.

Големият успех на събитието е, че се направи следващата стъпка в развитието на ранната детска интервенция у нас-обединение в каузата за ранна подкрепа и планиране за реализирането ѝ.

Сред ключовите експерти, които участваха в конференцията бяха- Манфред Претис от Медицинското училище в Хамбург, Германия, Ана Серано,  Емили Варгас-Барон, експертите по ранна детска интервенция от Фондация „Карин дом“ - Светлана Ангелова и Николета Йончева, които споделиха в отделен модул ролята на скрининга, добрите резултати от семейно-медиираната интервенция, както и ценната роля на семейството в развитието на децата.

Пред експерти в областта в световен мащаб, колегите ни от екип “Ранната интервенция” представиха един успешен модел, който подкрепя децата и техните родители в ежедневните предизвикателства. На конференцията присъстваха наши партньори от Медицински университет Варна, представители на МОН, НМД, лекари, специалисти и родители събрани от общата кауза – подкрепата на семейството и децата още от най-ранно детство.

„Варна има сериозен опит в сферата на ранната детска интервенция. Нашата община е единствената, която от 2013 г. финансира от бюджета си тази услуга. Практиката на „Карин дом”, Общностния център и проекта „Зеленият двор”, съвместно с Медицински университет – Варна, е добра основа за предстоящото изграждане на система от подобни услуги в цялата страна”, коментира по време на форума д-р Лидия Маринова, член на Консултативния съвет по ранна детска интервенция към УНИЦЕФ, представител на НСОРБ и председател на социалната комисия към Общинския съвет във Варна.

Обсъдени бяха възможностите за засилване на ранното откриване на затрудненията в развитието, оценка и предлагането на качествени услуги за ранна детска интервенция и подобряване на междуинституционалните взаимоотношения и сътрудничество в подкрепа на децата и техните семейства.

Стелияна Чакърова, майка на дете, което посещава програма “Ранна Интервенция” на Карин дом, сподели личен опит за нужната подкрепа на експертите и ползите от услугите за ранна детска интервенция. „Научих се да се радвам на всеки малък прогрес. Разбрах, че не съм сама и че детето ми не е единствено“, сподели още тя.

Конференцията се провежда във важен момент – годината, в която се навършват 30 години от приемането на Конвенцията за правата на детето. Това е най-широко ратифицираният международен документ, с който държавите поемат ангажимента да гарантират най-висок стандарт на здраве, развитие, образование и закрила на всяко дете.

Международен архитектурен конкурс за нова сграда на Карин дом


Learn more

Подкрепи терапията на децата в Карин дом


Donate Now