За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Карин дом получи отличието „Спасител на детството“

2 ноември 2017

Националната асоциация за приемна грижа връчи наградите “Спасители на детството” за втори път по повод Деня на приемния родител и приемната грижа. Приемни родители, лекари, учители, социални работници, правозащитници, осиновители и специалисти бяха отличени с призове за инвестиция в приемната грижа. Специални гости на вечерта бяха заместник-министрите на труда Росица Димитрова и на образованието Таня Михайлова.

Карин дом бе една от трите неправителствени организации, които получиха отличието “Спасители на детството”. Карин дом получи отличието, заради инвестираната подкрепа и грижа към много деца с увреждания в приемни семейства, за които освен физическата, страшна е и емоционалната болка.  Карин дом бе номиниран от приемната майка Николета Найденова за приноса на нашите специалисти и промяната в живота на нейното дете:

“Карин дом е мястото, в което всяко дете е прието такова, каквото е, без значение от тяхното привидно различие. Аз съм приемен родител от 11 години и не бях се сблъсквала с грижата за дете с увреждания, докато не настаниха у дома малко момиченце с множество здравословни проблеми, което изискваше по-специфична грижа, освен любовта и грижата, които развиват всяко дете. Когато я взехме у дома, тя беше с много трудности. Не можеше да яде с лъжичка, да стои седнала, но това бяха най-малките ни трудности. Най-тежка, въпреки физическите дефицити, беше емоционалната пустош, с която това дете дойде у дома. С помощта и грижите на специалистите от екипа за ранна интервенция на Карин дом преобразувахме определени места в дома ни, за да посрещнем нейните специални потребности. С огромното си търпение и професионализъм логопеда Светла и рехабилитаторката Влади не само помагаха на детето, но и учеха мен и останалите членове на приемното ни семейство как да се грижим да детето, когато те не са с нас. С тяхната подкрепа се чувствахме по- спокойни, по-подготвени за трудностите, които имахме. Денонощната им подкрепа, която чувствахме, ни направиха по-смели приемни родители. Сега виждаме напредък в развитието на приемното ни дете. Малката се храни се с лъжичка. Работим все по-умело за фината моторика. Вече седи седнала, а пълзенето превърнахме в ходене. Сигурна съм, че ако тези две момичета не бяха в живота ни, нямаше да успеем да постигнем това. Ключово, обаче, за успеха на нашата малка приемна принцеса е разбирането на възрастните за споделена грижа, професионализмът, споделеното доверие и… големите сърца, които имат хората в Карин дом”.

На церемонията от името на Карин дом наградата получи Надя Безева – наш приятел и съмишленик. Отличия за „Спасители на детството“ получиха още:

Сдружение “Здраве без граници” с помощта на специалистите им екипът на асоциацията подготвя приемно семейство, което да приеме бебе, инфектирано със сифилис при раждането, за което лекарите и социалните работници настояват да живее в дом за изоставени бебета, вместо в семейна среда. Специална награда получава и Националната мрежа за децата, която има изключителен принос в организационното развитие на единствената родителска организация на приемните родители.

Четири приемни майки с наградата бяха отличени за “Спасители на детството”. Наталия Александрова и Минка Тодорова отглеждат две сестри и им дават сигурност, с която компенсират трудното начало в тяхното детство. Отличената Дима Стоянова се среща със своя приемен син в дом за изоставени с увреждания. Обичта я мотивира да се грижи за момче на 15 години с церебрална парализа, което не може да говори, не може да ходи, а комуникацията с него става единствено с докосване и поглед. Четвъртата носителка на приза е най-младата приемна майка в Пазарджишко – Ивелина Куртева. От няколко години Ивелина се грижи за момиченце, което се нуждае от непрекъснато медицинско наблюдение, лечение и грижа в болница.

Специалната награда за осиновител – спасител на детството бе връчена на Милена Димитрова, нейният съпруг Ивайло, синът им Христо, както и на Карлос и Габриел, осиновените деца на семейство Димитрови. Години след като виждат по телевизията трагедия със загинали от глад деца в сиропиталище, Милена отива по работа в дом за сираци. Там се среща със специално момче, към което изпитва силна привързаност. Предприемайки първите крачки да станат негови приемни родители, разбират, че той има брат и така се оказват не с едно, а с общо три деца. Години по-късно осиновяват хлапетата.

Националната асоциация за приемна грижа отличи и двама социални работници с приза “Спасители на детството”. Мирослава Милкова в продължение на три години е не само социален работник, но и човек, който напътства, обучава, подкрепя и откликва на всеки проблем на номиниралите я приемни родители. Цветан Тодорин е награден за това, че отстоява твърдо правото на приемните деца да изказват становище и се противопоставя на всеки опит да бъде предприета промяна на мярката, когато това противоречи на интереса им и няма реална база за надграждане в тяхна полза.

Журналистките от Нова телевизия Василена Гръбчева и от бТВ – Мария Ванкова са отличени с наградата за принос в приемната грижа “Спасители на детството”, заради своето отношение към децата и семействата в приемна грижа. Журналистките печелят доверието на приемните родители със своята човещина, загриженост и професионализъм, които променят нагласите към приемните родители. Мария и Василена се борят със социалните проблеми и неравенства и превръщат човешките истории в емоционални разкази, които променят отношението.

Учителят – спасител на детството, отличен от Националната асоциацията за приемна грижа, е Нина Максимова – начален учител от СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в с. Старо Оряхово. Тя променя съдбата на 6-годишно момче с умствена изостаналост, което при настаняването си в приемна грижа, е в тежко емоционално и физическо състояние. За три години детето постига големи резултати. Научава се да чете, да пише, да смята. Първи, втори и трети клас детето завършва с грамоти за дете със специални образователни потребности, постигнало особено големи успехи в училище. Асоциацията за приемна грижа отличава и сайта за видеоуроци Уча.се, заради инвестицията в образованието на приемните деца и осигуряването на безплатен абонамент до портала за повече от 300 приемни деца в училищна възраст.

Двама лекари са носителите на наградата “Спасители на детството” заради своята добрина, човечност и професионализъм. Д-р Йовка Бакърджиева, специалист по физикална и рехабилитационна медицина, е носител на отличието заради неспирната ѝ борба да върне възможността на две приемни деца да ходят. Семейният лекар д-р Испар Вейсалов не се страхува да лекува деца, настанени в приемни семейства, за които няма ясна медицинска история. Не се отказва и от трудните случаи.
Специална награда получава и Клиниката по офталмология на “Аджибадем Сити Клиник болница Токуда” заради инициативата за безплатни очни прегледи на деца в приемни семейства. Всеотдайният екип на болницата демонстрира уважение и загриженост към приемните деца, което е твърде рядко в здравната система.

Инвеститори – спасители на детството са 2 компании. Оzоnе.bg, oнлaйн мaгaзинът за продукти за забавления и свободното време, заедно със сайта “Майко мила” получават отличието за инициативата си да дарят 50 раници с учебни пособия и комплекти за първия учебен ден на приемни деца от Видин, Враца и Ловеч. Награда получават и момчетата от 1bike, които реализират инициативата “Колело за смет – за дете велосипед”, в рамките на която повече от 100 деца в приемни семейства от цялата страна получават рециклирани детски велосипеди. Специална награда получават и служителите на Мтел, които в последните 5 години даряват индивидуално за образование на деца в приемни семейства.

Националната асоциация за приемна грижа не може да съществува без доброволчеството и експертизата на няколко личности и организации, които даряват време, знания и умения. Със специалното отличие “Спасители на детството” са отличени IT специалистът Йосиф Черешаров, който дарява технически ресурси и знания на асоциацията и компанията OBS, която подарява на НАПГ софтуерен продукт за управление на отношенията с членовете на асоциацията на стойност близо 30 000 лева. Психологът на НАПГ Румен Колев е отличен за своята пряка работа с приемните младежи, а рекламната агенция СМАРТС е наградена за своята инвестиция в каузите на НАПГ.

Националната асоциация за приемна грижа отличава с приза “Спасители на детството” всички служители в социалната сфера на община Минерални бани. Общината е малка, но в нея работят сърцати хора, които подкрепят приемните родители във всичко, което е важно за тях. Образователната инфраструктура в общината приема децата от приемни семейства, а общинската администрация насърчава приемните родители, като им предоставя различни форми за подкрепа и гарантира участието им в обществения живот.

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни