За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Кръгла маса „Ранно детско развитие и ранна детска интервенция“

6 юни 2019

Скъпи приятели, вчера се проведе кръгла маса „Ранно детско развитие и ранна интервенция“, която организирахме в партньорство с Община Варна. Срещата в зала „Варна“ откри д-р Лидия Маринова (зам.- председател на Общинския съвет и представител на българските общини в консултативния съвет към УНИЦЕФ по ранна интервенция при деца с увреждания), за която ранната детска интервенция е и лична кауза. На срещата се обединихме около общата загриженост не само за здравето на децата, но и за благополучието на семейството, за координирана подкрепата не само на самото детето, но и на родилките и родителите още от самото начало.

Благодарим на д-р Папазов и ст. акушерка Русева от МБАЛ Св. Анна, на д-р Златинова и д-р Сандулова от СБАГАЛ – Варна, на д-р Джанкова от ДМСДГ Виница, на д-р Маринова от Общински съвет Варна, на г-жа Таня Василева и г-жа Георгиева от Дирекции Социални дейности и Здравеопазване на Община Варна, на Силвена Христова от Живот със Синдром на Даун, на семейство Маркови – родителите на Марио, на г-жа Люцканова и педагогическият съветник г-жа Дочева от детска градина „Маргаритка“, на г-жа Гергана Енчева – регионален координатор на НМД, на г-жа Григорова от АСП, на г-жа Биячева от Общностния център, на всички представители на детски градини и ясли и на Иван Портних, кмет на Община Варна за подкрепата и готовността да разискваме такива теми и да създаваме дългосрочни партньорства!

По време на срещата Мая Донева, изпълнителен директор на Карин дом сподели:„Няма да изпадам в подробности колко е важно да подкрепяме децата през целия им живот и защо първите 3 години са критично важни за всичко предстоящо, a ще ви кажа само едно нещо – днес се събрахме представители на ресорите Образование, Здравеопазване и Социални дейности заедно с родителите и граждански сектор и почти 2 часа дискутирахме конструктивно.Това дори на национално ниво се случва трудно и рядко. Без текущ проект, без гръмки заглавия в медиите – просто защото искаме да си сътрудничим и осъзнаваме експертизата на всеки един по веригата и знаем, че само чрез сътрудничеството, уважение и разбиране можем да направим такава среда, в която всяко дете да развива потенциала си, въпреки диагнозата, състоянието и предизвикателствата“.

Поели сме ангажимент да изготвим резюме от днешния ден, в което да маркираме „Постижения и предизвикателства“ на регионално ниво, който да изпратим към Национално сдружение на общините в Република България – НСОРБ и всички релевантни институции.

За наша радост и гордост Варна е първата община в България ( и дълго време единствената), която осъзнава смисъла и добавената стойност на Ранната интервенция като социална услуга и работи за това да бъде делегирана дейност от бюджета на местно ниво. Карин дом стартира програмата през 2010г., като до края на май 2019г. са обхванати общо 857 деца. В момента месечно работим със средно 60 семейства, 40 от които Община Варна финансира по общинска делегирана дейност.

Добрата новина е , че от другата година ранната интервенция става и национална политика и предстои да бъдат развити такива услуги в цялата страна в дългосрочен план, а не на проектен принцип.

А какво означава ранната интервенция? Казано на достъпен език, когато родителят забележи, че развитието на детето изостава в дадена област и се тревожи „дали всичко е наред“ дори още преди бебето да е навършило годинка, то може да се обърне към екип „Ранна интервенция“ на Карин дом. Екипът ни е мултидисциплинарен и  включва: рехабилитатор, логопеди, специални педагози, психолог, социален работник и консултанти по кърмене, които посещават детето у дома и проследяват развитието на детето до навършване на 3г.  Също така екипът ни се включва и на ниво родилен дом, като оказва подкрепа в най-трудния момент още след раждането на дете в риск.

Искаме да обърнем специално внимание на родителите – да не отлагат срещата със специалист и колкото по-рано установят даден дефицит при детето, толкова по-добър шанс има детето да се справи и „догони“ връстниците си.

 Повече информация за  програмата вижте ТУК !

Специално и огромно БРАВО и за нашите колеги от екип „Ранна интервенция“, които правят всичко това на практика и подкрепят много, много семейства всеки ден! Това са – Светлана Ангелова, Елена Тодорова, Марина Пенчева, Светла Лазарова, Вероника Вълчева, Владислава Дончева, Петя Георгиева. ❤️

Надяваме се, че чрез този форум поставихме началото на една дискусия и поредица от нови срещи и важни решения в името на най-ценното – децата!

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни