За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Как PECS помага на родителите на деца със специални потребности

12 юли 2017

Сещам се за един мой любим цитат: „Общуването е умение, което може да научите. То е като карането на колело или писането. Ако искате да работите с него, може бързо да подобрите качеството на всяка част от живота си.“

(Брайън Трейси)

Ще Ви запозная с един конкретен случай в логопедичната ми практика, с едно от многото деца, на които методът PECS e подпомогнал комуникацията и е подобрил качеството на живот на цялото семейство…

Виктор е дете на 7-годишна възраст. Когато въведохме PECS, Вики беше на 4 години, а тази година, на есен му предстои да учи в общообразователно училище. Започнахме работа съвместно с психолог. Началото беше много трудно. Детето имаше интерес само и единствено към коли – подрежда ги в редичка на земята, една до друга. При всеки опит да му привлечем вниманието по някакъв начин, се тръшваше на земята, викаше, проявяваше агресия към себе си, към майка си и към нас терапевтите. Нямаше реч. Контактът, който можехме да осъществим с него (ако можеше да се нарече такъв) беше единствено чрез колите – вземам кола, Вики идва и я грабва или дърпа от ръцете ми. Реагираше изключително бурно при опит да го накарам да си я поиска – било то с жест или дума.

С колегата ми взехме решение да въведем PECS и за наша радост, както и на майката на Вики (която присъстваше на сесиите), методът определено се хареса на детето и първите положителни резултати наблюдавахме още в началото. Вики започна сам да взема символа и да ми го подава, за да получи така желаната играчка – кола. За нас беше впечатляващо и това, че благодарение на PECS, детето прояви интерес и към други дейности. Той откри, че има и други играчки, материали в стаята, които също са интересни и с които може да играе. Вики започна да използва PECS и у дома.

Постепенно преминахме през трите фази на PECS и стигнахме до четвърта фаза, където Вики сам построяваше изречение „Аз искам… (кола, топче, кубче…). Тогава чухме и първата дума, която каза Вики – кола. След няколко проби, детето се опита да изговори и цяло изречение. Майката на Вики, на всяка следваща среща, идваше развълнувана и споделяше успехите от използването на метода и изговарянето на все повече нови думи. Не след дълго, достигнахме до момента, в които Вики с помощта на PECS, започна да използва изречения от четири, постепенно и от пет думи – „Аз искам пет червени калинки“. Впоследствие, в хода на работа, Вики изговаряше все по-разнообразни изречения – „Аз чувам…“, „Аз виждам…“, „Това е…“

С всеки изминал ден, със съвместните усилия на нас терапевтите и майката на Вики, детето започна да комуникира все по-успешно, като изговаряше изреченията спонтанно и в един момент наблюдавах как вече изразява вербално желанията си, изпреварвайки подреждането на символните картинки на лентата-изречение. Когато затвърди своите умения и се почувства сигурен, Вики вече не изпитваше потребност да използва PECS и днес разговаря свободно, без помощта на метода, като един отличен партньор в комуникацията с възрастни и с деца.

В момента голяма част от родителите на деца с комуникативни затруднения и от аутистичния спектър, които посещават Карин дом, използват PECS и у дома. Това улеснява детето и то по-лесно придобива нови умения за комуникация, улеснява и родителите, които намират начин да общуват със своето дете.

Повече информация за обучението по PECS, което организира Карин дом, както и за префернциалните условия за ранни записвания можете да видите ТУК.

Автор на статията е Петя Вичева, която е част от терапевтичния екип на Карин дом от 2012г. Петя провежда индивидуални сесии и консултации на деца с комуникативни нарушения. Интересите й са свързани със семейно-ориентирания подход, интерактивното взаимодействие, сензорно-базираните дейности и комуникацията, хранене и пиене. В работата си обича да интегрира ефективни терапевтични методи, които водят до стимулиране на комуникацията. Нейно предизвикателство са езиковите нарушения на децата от аутистичния спектър, както и на децата с емоционално-поведенческите особености. Петя Вичева е сертифициран PECS и АBA терапевт. Прави диагностика на фонологичното осъзнаване и бързото серийно назоваване, с цел превенция на риск от дислексия, като прилага Картинен тест за фонологично осъзнаване при деца от 4-7 г.

Снимка: Карин дом

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни