За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Кафе Сосиете с гост проф. Диана Гергова

30 юли 2012

На 27 юли 2012г. в Арт салона на Радио Варна се проведе поредната срещата от инициативата Кафе Сосиете. Г-н Иван Станчов представи специалния гост  – проф. Диана Гергова на аудиторията. 
Проф.Диана Гергова е преподавател в Държавния университет в гр.Жешув, Полша, където чете лекции по Археология на България и Тракийска археология. Научните интереси на проф.Диана Гергова са в областта на: тракийска археология, бронзова и желязна епоха, етногенетични процеси, тракийската култура в евразийски контекст, археология на култа, миграции, археометрия, опазване на културното наследство.

Проф. Гергова започна с думите: „Благотворителността е свърза с нашите мотиви – какво ни кара да предприемем едно действие, а не друго.” Тя сподели, колко важно е според нея да променим отношението си към заобикалящата ни среда и да подхождаме с отговорност към нея – а не само към частната ни собственост. Трябва да се опитаме да върнем любовта на българите към тяхното минало, което е запазено във всички археологически паметници, за да могат те да се гордеят със своята националност. 

Проф.Гергова разказа за разкопките, върху които работи в момента в Ахтопол. Без да има осигурено финансиране, само с помощта на студенти – доброволци от Полша, България и Англия те са успели да разкрият една прекрасна кула от крепостна стена (прочетете повече тук: Доброволци участват в разкопки в Ахтопол ). Тя отново подчерта, колко е важно да си мотивиран да вършиш добро, как студентите са работили всеки ден по 6 часа под слънцето на Ахтопол  – без да търсят възнаграждение за това. „Ето това ми дава стимул да продължавам в своята работа – младото поколение, което е мотивирано да помага безрезервно.” – каза тя.
Проф. Диана Гергова завърши с думите „Археологическите обекти са като децата, те имат нужда от много грижа, топлина и любов!”

Следващата среща „Кафе Сосиете” ще бъде на 21 септември 2012г. от 18:00ч. в Арт-салона на Радио Варна. Гост на срещата през септември ще бъде Доцент д-р Юрий Анастасов дмн – той е ръководител на Отделението по Пластична и краниофациална хирургия в Медицинския Университет в Пловдив от 1996 година Съосновател на родителска асоциация за лицеви аномалии в България.

Инициативата Кафе Сосиете се осъществява с подкрепата на фондация Америка за България. 

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни