За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Кафе Сосиете с гост Кристофър Уилямс

2 юли 2012

На 28 юни 2012г. се проведе поредната среща на кафе с Kристофър Уилямс – преподавател към център „Международно обучение и изследователска дейност” в Бирмингамския университет, Великобритания.

Кристофър Уилямс е участвал като гост-лектор в много държави по света, сред които: Швейцария, Йордания, Япония, Афганистан, Корея, Ливан, Хърватия, Индия, Кувейт, Мексико и др. Води лекции по теми свързани с иновационно обучение, интеркултурални диалози, опазване на околната среда, социална интеграция, човешки права и демокрация и др.

Темата на срещата беше: „Престъпления срещу хора с обучителни затруднения”.

След интересната презентация Кристофър Уилямс показа образователен филм, който е създаден с помощта на хора с обучителни затруднения. Филмът показва стъпките, които трябва да се направят в случай на престъпление срещу тях. Можете да гледате филма на следния линк:

„Престъпления срещу хора с обучителни затруднения“

Присъстващите бяха особено впечатлени от факта, че като последица от изследователски проучвания по темата се е стигнало до промяна в закон във Великобритания, в който се казва, че когато човек с обучителни затруднения е свидетел по дело, то има единствено 2 важни неща, които трябва да се спазят. Едното е човек с обучителни затруднения да може да разбере въпроса, който ще му бъде зададен, а другото: представителите на съда да разберат отговора даден от свидетел с  обучителни затруднения.

На въпрос от аудиторията, как са успели да стигнат до промяна в законодателството Кристофър Уилям отговори: „Стъпка по стъпка, малко по малко с постоянство и отдаденост. Промяната на обществените нагласи се постига с ангажираност, както на различните инстанции, така и на отделния човек.”

Следващата среща „Кафе Сосиете” ще бъде на 27-ми юли 2012г. от 18ч. в Арт-салона на Радио Варна. Гост на срещата ще бъде Проф. Диана Гергова – български археолог с интереси в областта на тракийската археология. Има редица публикации по проблемите на тракийската история и религия. От 2008 г. e професор и преподавател в университета в Жешов, Полша, където чете лекции по Археология на България и Тракийска археология.

Инициативата Кафе Сосиете се осъществява с подкрепата на фондация Америка за България. 

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни