За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Мая Донева, изпълнителен директор на Фондация Карин дом: „Нека всеки да бъде промяната, която иска да види в околните!“

7 юни 2018

Мая Донева е новият изпълнителен директор на Фондация Карин дом – една организация с традиции в терапията на деца със специални потребности, която почти 22 години е до децата и техните семейства в най-трудните етапи от живота им. Тя е носител на редица награди за активна гражданска позиция сред които: Награда от Международната младежка камара “10-те най-изявени млади хора” в сферата на Граждански и политически въпроси и номинация за “Човек на годината” от Български Хелзински комитет. Mая Донева е обучител, международен консултант и лектор в сферата на социалните иновации и активното гражданство. Има магистърска степен от Кардиф Метрополитън в сферата на мениджмънта. Съосновател е на едно от първите социални предприятия в България – “Социалната чайна”, подпомагащо млади хора, израснали без родители. Като експерт по социално предприемачество и иновации тя е и един от инициаторите на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица. След два успешни мандата в борда на Националния младежки форум, Мая се присъединява и към екипа на една от най-големите световни организации с фокус деца и младежи – Европейския младежки форум. Работила е в над 35 държави по теми, свързани с човешките права, иновативни модели за управление, детско и младежко участие и застъпничество. Освен всичко това Мая е майка на три деца и един много позитивен млад човек.

Вижте какво сподели в навечерието на един голям празник за Карин дом – отбелязването на 22-ия рожден от създаването на организацията.

Откъде дойде идеята да създадете организацията и кои са създателите?

Карин дом е създаден от г-н Иван Станчов преди 22 години. Заедно с малък екип от отдадени, упорити и сърцати специалисти той създава място, където всяко семейство получава внимание, грижа и подкрепа. Специалистите на Карин дом са едни от първите в страната, които работят по иновативни образователни, социални и терапевтични практики, благодарение на професионалисти от цял свят, които ги обучават на най-съвременните терапевтични методи. Благодарение на харизматичната си личност и силната лична мотивация да бъде в услуга на обществото, г-н Станчов привлича дарители и съмишленици, които да подкрепят каузата.

Разкажете ни за най–големия си успех

Успехите ни са ежедневните малки победи във всяка една среща с децата и техните родители. Помагаме на семействата да приемат, че децата имат трудности да се справят с определен тип дейности, но фокусираме вниманието им върху всичко останало, което могат да правят децата. Всяко дете има свой потенциал и ние сме тук, за да го развиваме!

А най–голямото предизвикателство?

Успехите и предизвикателствата вървят ръка за ръка – в Карин дом често се борим с времето – колкото по-рано и по-надълбоко работим с едно семейство, толкова по-малко предизвикателства имаме. Мисълта, която ми идва на ум “It is easier to build strong children than to repair broken men” („По-лесно е да изградиш силно дете, отколкото да поправиш пречупен възрастен“).

Какво искате да е посланието на организацията, с какво да ви запомнят хората?

В Карин дом има място за всяко дете и всяко дете има право на място в обществото!

В коя сфера организацията се чувства в „свои води“?

Аз съм тук от съвсем скоро, но мисията ми е на сърце откакто се помня. Работата с деца и работата за деца е единственото, което бих могла да правя. Моите води са в подкрепата на екипа, за да може всеки един от хората, които работят в Карин дом да подкрепя по най-добрия и качествен начин децата.

Ако имате „вълшебна пръчица“ какво искате да промените?

Нищо не се променя устойчиво с вълшебна пръчица. Промените изискват преди всичко хора. Чудесата са измечтани промени, реализирани от смели и отдадени хора, за които вълшебствата са to-do list (списък със задачи за изпълнение).

Как успявате да балансирате между сериозните ангажименти, които имате като изпълнителен директор на Карин дом и семейството? Имате три деца, най малкото от които е едва на 1 годинка.

Балансът е ключът към това човек да е сигурен в изборитеси- кариера за сметка на децата или семейството въпреки работата за мен не е щастлив избор. Винаги съм искала да имам голямо семейство, но никога не съм гледала на децата като на „женска работа“. Не случайно децата се правят от двамата души – минимум толкова са нужни и за възпитанието на едно дете. Щастлива съм да имам подкрепящ съпруг, който разбира колко обичам работата си и колко е важно за мен като човек да давам всичко, което знам и мога – и вкъщи и в Карин дом. Комбинацията между много работа и голямо семейство изисква и доза креативност – например аз често работя с Григор (12 месеца и 4 дни ):)) от Сензорната стая на Карин дом или от Монтесори къщата – той си пълзи и прохожда, докато аз съм на лаптопа, а когато има нужда да спи следобеден сън го прави на някой пуф в Библиотека на играчките. Всичко е възможно, стига да искаш

Имали нещо друго, което искате да споделите?

Пожелавам на всеки, който чете тези редове, да бъде промяната, която иска да види в околните. Пожелавам ви, а и на себе си всеки от нас да се превърне във вълшебник и всеки ден да правим по поне едно добро дело в помощ на другите – на човека до нас, на децата, на обществото… За да променяме света към по-добро! Делата, а не думите ни, определят какви хора сме. Нека бъдем гордост за родителите си и пример за подражание за децата си.

 

Фотограф: Яна Пенева

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни