За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Яд и инат … Или как да се справим според метода Монтесори

3 декември 2015

Ядът и инатът са често срещани при малките деца. От много рано те започват да разбират, че това е добро средство за привличане на внимание. По принцип детето може да избухне, когато е изплашено, притеснено или подчинено на друга емоция, която все още не може да изрази. Растейки, то „захитрява” и тези изблици може да се случват като проверка на това как ще реагирате.

Децата избират най-неподходящите моменти, за да избухнат. Докато шофирате, докато пазарувате, докато сте в ресторанта или на гости, когато най-малко очаквате. Обикновено, първият рефлекс е да направите каквото и да е, само и само детето да престане. Вие също се ядосвате и нивото ви на стрес се повишава. В такива моменти, повечето родители започват да се карат или да заплашват. Вместо това, опитайте да разберете защо в действителност детето се гневи или инати.

Не всички изблици са еднакви

Има голяма разлика между изблик, породен от умора, глад или болест и изблик, породен от недоволство или за “изпробване на нервите”.

В първия случай, е достатъчно да разберете за какво става дума, да запазите спокойствие и хумор, и да дадете на детето да яде, да го сложите да спи или да го утешите, ако е нужно. Същото е и когато видите, че плаче без явна причина, без значение къде се намирате. Веднага проверете дали причината не е физическа и реагирайте. Запазете спокойствие и всичко ще бъде наред.

Вторият тип изблик е проява на отстояване. Детето се опитва да се покаже самостоятелно и да отстоява себе си в дадена ситуация. Не забравяйте, че когато детето каже „не” или избухне, това може да означава, че се опитва да ви подскаже нещо. Отново, запазете спокойствие и опитайте да разберете какво иска да каже или покаже с поведението си. Възможно е единственото, което иска да е просто да бъде изслушано. Точно както възрастните, така и малките деца често се чувстват така сякаш никой не ги слуша.

Откъс от книгата на Tim Seldin “How To Raise an Amazing Child the Montessori Way“


Снимка: pixabay.com

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни