За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Говорна терапия при детето с Даун синдром

21 март 2016

Светла Ангелова е консултант по ранно детско развитие към Програма Ранна интервенция на Карин дом. Има дългогодишен опит в работата с деца с обучителни трудности. Присъединява се към екипа на Карин дом през 2007 като специален педагог и логопед. Светла ще ни разкаже за говорната терапия при децата с Даун синдром.

При детето с Даун синдром логопедите трябва да работят от възможно най-ранна възраст за хранене, засукване, дъвкане, гълтане, предговорни упражнения; стимулиране с вибриращ предмет-масаж; използване на знаци. Децата с Даун синдром учат езика предимно визуално. Постепенно използването на знаците отпада, след като детето развие реч.

След като отпадне езика на знаците 2,5-3 год. възраст започваме да ги учим да четат:
Децата се учат да говорят; обогатяват речниковия запас; развиват паметта; подобряват граматическите умения.

Колкото по-рано детето се научи да чете, толкова по- лесно ще привикне с усвояване на учебния материал в училище. Не учим детето да чете бързо, а да усвои повече езикови умения и компетенции. На по-късен етап децата с Даун синдром четат за удоволствие. В началният етап се използват повече визуални подсказки, повече нагледност.

Обучителни и поведенчески аспекти: При някои от децата с Даун синдром има забавяне в развитието, което при всяко дете е с различна степен. Около 8% от децата с Даун синдром са с тежка умствена изостаналост. Повечето от тези деца имат допълнителни увреждания, които могат да бъдат причина за умствената изостаналост. 25-30% от децата са с IQ от 80 до 100. Те са с дефицит в развитието, а не с умствено изоставане. Могат да учат в университет и да се дипломират.

Важно е децата да са интегрирани в нормална учебна среда. При необходимост да ползват услугата ресурсно подпомагане. Всички тези деца имат добър потенциал да научат нещо, ако имат подходяща среда. Проблемът не е у децата, а в образователната система. Всяко дете има право да се обучава в масово училище.

За да се развие потенциала на детето със Синдром на Даун, са необходими следните стъпки: Ранната интервенция; използване на знакова система за общуване; ранно четене; интегриране в масова детска градина, училище.

Да обичаме детето с Даун синдром, да го включваме във всички дейности в семейната среда и в обществото! Това е едно от най-важните условия, за да може детето да развие своя потенциал, споделя още Светла Ангелова.

Снимка: Карин дом

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни