За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Стартират ерготерапевтични сесии в Карин дом с рехабилитатор и ерготерапевт – Владислава Дончева

5 март 2021

Щастливи сме да ви споделим, че от месец февруари 2021 г. за първи път стартираха ерготерапевтични сесии в Карин дом. Владислава Дончева, рехабилитатор с дългогодишен опит в работата с деца в Карин дом завърши успешно бакалавърска степен по ерготерапия. Вече с официално дипломиран ерготерапевт, Карин дом е готов да посрещне нуждите на децата и семействата чрез индивидуални сесии, съобразени с нуждите на детето и семейството.

vladislava-doncheva1        От 2011г.  Влади е част от екипа на програма „Ранна интервенция“. Участва в обмяна на опит в Кънектикът, САЩ, организирана от Програмата за услуги в ранното детство на щата. Там тя се запознава с практиката на домашните посещения, посещава допълващи услуги за малки деца и семейства и наблюдава работата на колегите си физиотерапевти в Хартфордската детска болница. Като консултант в Програма „Ранна интервенция“ на Карин дом, Влади поема случаите на най-малките деца и бебета. Много от тях са насочвани към Програмата от партньорите ни от двете държавни родилни болници във Варна. Това естествено развива интереса и насочеността й към работа с недоносени бебета, както и с деца с различни синдроми и състояния, засягащи ранното детско развитие. При домашните посещения тя прилага семейно-ориентирания подход, който й помага съвместно с родителите да работи за постигането на по-добри резултати за децата. Много от тях при напускане на Програмата са преодолели забавянето в развитието си и са догонили своите връстници.

Всяко дете има право да расте, да учи, да общува и да играе. Децата правят това всеки ден и по този начин опознават света около тях. Това им носи опит и удовлетворение и по този начин стават по-самостоятелни и независими. Понякога децата изпитват затруднения при изпълнението на дейностите от ежедневието поради различни социални, емоционални, умствени или физически нарушения.

Ерготерапията при деца е насочена върху подобряване на техните възможности за участие в дейностите от ежедневието, в които искат, които са им нужни или които се очаква да изпълняват. Ерготерапевтът има за цел и да адаптира дейността, в която детето изпитва затруднение, както и да адаптира средата с цел пълноценното участие на детето.

Дейностите от ежедневието при децата, при които ерготерапията може да бъде полезна са разделени в три сфери : самообслужване ( хранене, пиене, миене на зъби, обличане/събличане и др. ), учебни дейности и игри.

При работата с всяко дете се прави оценка на взаимодействието между детето, средата и неговите дейности. На база на тази оценка заедно с родителите се изготвя терапевтичен план за интервенция, в който се включват различни ерготерапевтични подходи с цел развиване на нови умения, адаптиране на средата, модифициране на дейностите, в които детето изпитва затруднения. Ерготерапевтичните услуги в педиатрията са насочени към деца с неуточнено забавяне в развитието, неврологични заболявания, недоносени деца, ДЦП, аутизъм, различни синдроми, слухови, зрителни нарушения и др. Сесиите по ерготерапия са забавни за децата и преминават неусетно под формата на игра.

Пожелаваме много успехи на Влади и постигнати резултати в работата с децата и семействата!

Ерготерпията в Карин дом се провежда с подкрепата на Фондация „Медикор“ – независима благотворителна фондация със седалище в Лихтенщайн. През 2020г. Карин дом стартира ново партньорство с Фондация Медикор за предоставяне на терапия и консултации на деца със специални нужди и техните семейства.

logo

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни