За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Безплатни консултации за деца с Даун Синдром на възраст 0-3г.

17 март 2022

Скъпи родители,
през месец Март стартираме една станала вече традиционна кампания на Карин дом, ориентирана към децата с Даун Синдром.

Инициативата на Карин дом се провежда по повод Международния ден на хората със Синдром на Даун, който отбелязваме всяка година на 21-ви март. Еднократните консултации на нашите специалисти имат за цел да подпомогнат развитието на децата на възраст 0- 3г. и да подкрепят родителите. Консултациите са безплатни и ще се проведат онлайн (за деца от страната), на място в Карин дом или в дома на семейството (за семейства от Варна) от специалисти на Карин дом, Център „Ранна интервенция“.

Консултациите имат за цел да подпомогнат развитието на децата и да подкрепят родителите. За да се включите в безплатните консултации е необходимо да попълнете формуляра и ще се свържем с вас за допълнителни уточнения.

Попълнете формуляра ТУК! 

Записванията ще се проведат до 31-ви Март 2021 или до запълване на местата. Консултациите ще се проведат в рамките на до 2 месеца след приключване на записванията. Специалистите, които ще се включат в консултациите са: рехабилитатор, ерготерапевт, логопед, психолог, социален работник, специалист по кърмене. Местата са ограничени и при запълването им ще спрем записванията.

Инициативата на Карин дом се провежда по повод Международния ден на хората със Синдром на Даун, който отбелязваме всяка година на 21-ви март.

За допълнителна информация можете да се свържете с нас на тел: 0876 655 220 – Вероника Вълчева

Екипът на Карин дом препоръчва подкрепата на семействата, които очакват дете с Даун Синдром да започне още преди раждането, а работата с децата със синдром на Даун – от самото раждане. Вече на много места в страната има услуги по Ранна детска интервенция /РДИ/. Семейно-ориентираният подход и работата в  семействата са основополагащи принципи и при предоставянето на социалната услугата Ранна интервенция на Карин дом за деца от 0-3 г. и техните семейства. Овластяването на семействата, повишаването на тяхната компетентност, осъзнатост, увереност е предимство и гаранция за успех в развитието на децата. Основните услуги на Център Ранната интервенция се предоставят в дома на детето, а някои от допълващите, като групи за игра, библиотека на играчките и др. се предлагат в сградата на Карин дом.

Как да стимулираме развитието на детето със Синдром на Даун? Успешни техники и игри“- можете да прочетете на сайта ни Тук.

Ранната интервенция е най-ефективна, ако се провежда в домашна обстановка, на детска площадка, в детска ясла или градина. Включването на родителите, на братята и сестрите на бабите и дядовците, на всички значими за детето възрастни и деца, улеснява процеса на постигане на напредък в развитието, резултатите са по-устойчиви, а децата се включват от рано в социалния живот на общността.

С децата със синдром на Даун светът е по-пъстроцветен, различен и слънчев! Точно за това на този ден в знак на подкрепа и съпричастност обуваме шарени чорапи!

Шарени, като хромозомите, когато ги оцветяват с флуоресциращи молекули, за да открият с помощта на флуоресцентен микроскоп допълнителното трето копие към хромозома 21. Всъщност тази допълнителна хромозома променя нормалния ход на растеж и развитие на децата. Но това не е пречка децата да се усмихват, общуват,  играят, учат, творят, да развиват потенциала си, да бъдат максимално независими.“

Консултациите са финансирани по проект на Карин дом от Фондация Медикор, Лихтенщайн.

Photo credit: https://www.healthline.com/health/down-syndrome

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни