За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Безплатни консултации за деца с Даун Синдром на възраст 0-3г.

17 март 2022

Скъпи родители,
през месец Март стартираме една станала вече традиционна кампания на Карин дом, ориентирана към децата с Даун Синдром.

Инициативата на Карин дом се провежда по повод Международния ден на хората със Синдром на Даун, който отбелязваме всяка година на 21-ви март. Еднократните консултации на нашите специалисти имат за цел да подпомогнат развитието на децата на възраст 0- 3г. и да подкрепят родителите. Консултациите са безплатни и ще се проведат онлайн (за деца от страната), на място в Карин дом или в дома на семейството (за семейства от Варна) от специалисти на Карин дом, Център „Ранна интервенция“.

Консултациите имат за цел да подпомогнат развитието на децата и да подкрепят родителите. За да се включите в безплатните консултации е необходимо да попълнете формуляра и ще се свържем с вас за допълнителни уточнения.

Попълнете формуляра ТУК! 

Записванията ще се проведат до 31-ви Март 2021 или до запълване на местата. Консултациите ще се проведат в рамките на до 2 месеца след приключване на записванията. Специалистите, които ще се включат в консултациите са: рехабилитатор, ерготерапевт, логопед, психолог, социален работник, специалист по кърмене. Местата са ограничени и при запълването им ще спрем записванията.

Инициативата на Карин дом се провежда по повод Международния ден на хората със Синдром на Даун, който отбелязваме всяка година на 21-ви март.

За допълнителна информация можете да се свържете с нас на тел: 0876 655 220 – Вероника Вълчева

Екипът на Карин дом препоръчва подкрепата на семействата, които очакват дете с Даун Синдром да започне още преди раждането, а работата с децата със синдром на Даун – от самото раждане. Вече на много места в страната има услуги по Ранна детска интервенция /РДИ/. Семейно-ориентираният подход и работата в  семействата са основополагащи принципи и при предоставянето на социалната услугата Ранна интервенция на Карин дом за деца от 0-3 г. и техните семейства. Овластяването на семействата, повишаването на тяхната компетентност, осъзнатост, увереност е предимство и гаранция за успех в развитието на децата. Основните услуги на Център Ранната интервенция се предоставят в дома на детето, а някои от допълващите, като групи за игра, библиотека на играчките и др. се предлагат в сградата на Карин дом.

Как да стимулираме развитието на детето със Синдром на Даун? Успешни техники и игри“- можете да прочетете на сайта ни Тук.

Ранната интервенция е най-ефективна, ако се провежда в домашна обстановка, на детска площадка, в детска ясла или градина. Включването на родителите, на братята и сестрите на бабите и дядовците, на всички значими за детето възрастни и деца, улеснява процеса на постигане на напредък в развитието, резултатите са по-устойчиви, а децата се включват от рано в социалния живот на общността.

С децата със синдром на Даун светът е по-пъстроцветен, различен и слънчев! Точно за това на този ден в знак на подкрепа и съпричастност обуваме шарени чорапи!

Шарени, като хромозомите, когато ги оцветяват с флуоресциращи молекули, за да открият с помощта на флуоресцентен микроскоп допълнителното трето копие към хромозома 21. Всъщност тази допълнителна хромозома променя нормалния ход на растеж и развитие на децата. Но това не е пречка децата да се усмихват, общуват,  играят, учат, творят, да развиват потенциала си, да бъдат максимално независими.“

 

Photo credit: https://www.healthline.com/health/down-syndrome

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни