За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Институциите с отговорност за нашите деца с аутизъм – дискусия в Народното събрание

8 април 2014

Обществото, родителите, медицинските специалисти и терапевтите се нуждаят от информация, тестове за скрининг и обучения как да работят с деца с aутизъм. Личните лекари и педиатрите трябва да бъдат максимално улеснени и стимулирани да прилагат специфичните диагностични тестове, с които се работи по цял свят. Важно е не само тестовете да бъдат приспособени, а да се работи за установяване на доказателства от ефективността на методите.

Тези заключения бяха направени на преминалата на 3-ти април Кръгла маса-дискусия в Народното събрание на тема „Институциите с отговорност за нашите деца с аутизъм”. Във форума, организиран от Фондация Карин дом и пациентски организации „Заедно с теб“,  участваха още родители от Асоциация „Аутизъм“, председателя  на Парламентарната здравна комисия – д-р Нигяр Джафер,  Доц. Атанасов от комисията по образование и наука, националния консултант по епидемиология – Проф. Кожухарова,  главния здравен инспектор – д-р Ангел Кунчев, журналисти  и представители на бизнеса.

„Факт е, че тази година ще бъдат диагностицирани повече деца с Аутизъм, отколкото с диабет, рак и СПИН едновременно“ –  коментира д-р Нигяр Джафер. У нас няма точни епидемиологични данни за броя на хората с аутизъм, затова трябва да започнем със създаване на национален регистър, с точни данни за вида на разстройството им, медицинските, психологичните и психосоциалните интеревенции, от които те се нуждаят, както и от индивидуалните образователни потребности, подчертаха участниците в дискусията.

Друг акцент на срещата беше проблемът с реализацията на децата с аутизъм и прехода от образование към заетост. Представителите на бизнеса предложиха  да подадат ръка на млади хора, с диагноза Аутизъм като ги назначат на работа.

Изпълнителният директор на фондацията Мариана Николова и екипът от клинични психолози на „Карин дом” подчертаха предимствата на ранната интервенция и призоваха да се излезе от строгите рамки на консултациите на място в центровете и да се влезе активно в общността. Семейно-ориентираният подход е високо оценен от родителите и е един от начините да се постигне много по-добър резултат при децата.

Специалистите от Карин дом представиха  още инициативи, които се радват на голям интерес – обучителните семинари за лекари, терапевти и родители и предстоящата втора поредна Международна конференция по аутизъм.

По-рано през деня в кулоарите на парламента бе открита изложба с рисунки на деца с аутизъм. Две от тях бяха откупени с благотворителна цел от представители на Националния център за заразни и паразитни болести.

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни