За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Варна ще бяга в подкрепа на новия терапевтичен и образователен комплекс на Карин дом

23 май 2022

Вече над 2000 човека са се регистрирали за събитието, а за всеки финиширал участник, организаторите даряват по 5лв. за закупуване на оборудване за Новия Карин дом.

За предизвикателствата пред екипа ни, разказва Борислава Черкезова, изпълнителен директор на Карин дом. Но най-напред : Какво е да работиш за промяната в сърцата, в мисленето и в живота на хората?

За всеки един член на екипа и за мен това е кауза и мисия, в която вярваме и за която сме избрали да работим целенасочено. Някои от нас са започнали като доброволци, други като стажанти, трети след кандидатстване. Преди 3 години направих целенасочен преход от банковия към гражданския сектор, започвайки работа в Карин дом, след една тяхна кампания с мартенички, на която попаднах случайно. Избрах тази посока с ясната мисъл, че за мен това е голяма промяна като професионалист, но не и като майка и човек, който вярва в семейството и важността на ранното детско развитие. Всеки ден аз и целият екип на Карин дом създаваме стъпка по стъпка увереност във всяко едно дете и неговите родители, прекрачили прага на центъра, да живеят независим, пълноценен живот, с мечти, с равни права и най-вече с подкрепяща общност.

За нас е успех и повод за радост, когато едно семейство остане заедно въпреки трудностите си, въпреки болката, която изпитва, че точно неговото дете е различно и налага един друг живот за всички, включващ сериозен период на адаптация към новата и в повечето случай неочаквана действителност. Ето тези моменти вдъхновяват екипа ни през годините, заедно с вярата в мечтата за нов, голям, терапевтичен комплекс в подкрепа на още повече семейства и обучения на специалисти. Тази година сбъднахме тази мечта и сградата е вече факт.

Вижте снимки и видео, както и актуална информация за нуждите от финансиране, за да може Новият Карин дом да отвори врати през есента!

Как екипът се справя с предизвикателствата да реализира толкова специфичен проект, какъвто е един терапевтичен комплекс за деца със специални нужди и какви са следващите стъпки?

Истината е, че този важен проект за нас и за семействата с деца със специални нужди се случи в много сложна обстановка с много неизвестности и предизвикателства покрай пандемията. Парцелът за строеж е дарение от Община Врана, гласуван с пълно мнозинство на Общински съвет, където всички партийни различия бяха пренебрегнати в името на най-ценното – децата. Естествено, с ясен план за действия и правилен екип от специалисти в проектния етап бяха лесно и успешно взети решения по различни казуси. Без правилните партньори в лицето архитектурно студио и строителна компания, нямаше как да издигнем само за 1г. и 8 дни сградата. И не на последно място благодарения на дарения на граждани и отговорни бизнеси успяхме да посрещнем разликите в цените на строителните материали от одобрения през 2016-та проект, финансиран от фондации Velux. до реализирането му през 2022. Сега предстои финално предизвикателството – обзавеждане и оборудване за новия център.

Новият Карин дом ще предоставя разнообразни функции и услуги под един покрив – физиотерапия и хидротерапия за деца с двигателни затруднения, център за ранна интервенция, детски здравен център, ранна диагностика, Монтесори център и детска демонстрационна кухня, стаи за диагностика, индивидуална и групова терапия, модерна сензорна зала, медицински център, обучителни зали и административна част, вътрешен двор с две детски площадки, за които фондацията ни се нуждае от още съмишленици. За наше щастие, обаче, не спираме да ги откриваме в лицето на все повече социално ангажирани компании, и най-хубавото – български такива. Последното събитие, организирано в наша подкрепа е един благотворителен маратон, който ще се проведе във Варна тази събота.

Как могат варненци да помогнат на Карин дом бягайки в прекрасната ни Морска градина?

Dentaprime Runcity е едно страхотно зареждащо събитие с кауза, в което каня всички варненци – малки и големи да се включат. Имаме нужда от подобни инициативи, които възпитават не само тялото, но и сърцето! Участието е напълно безплатно и с много стимулиращи награди (почивки на о-в Мавриций и Анталия, екскурзия до Disneyland – Париж, велосипеди и много други) като за всеки финиширал участник организаторите даряват пo 5лв. за обзавеждането на новия терапевтичен комплекс.

Състезанието ще подкрепи една значима кауза за Варна и ранното детско развитие. Варна ще бяга в подкрепа на новия терапевтичен и образователен комплекс на Карин дом и сме изключително благодарни на организаторите на инициативата и на всички варненци, които ще се включат, защото колкото са повече, толкова по-добре! Нека бягаме заедно на 28 май от 10:00ч. на входа на Морската градина – този път не само за здраве, но и за бъдещето на децата, защото всеки от нас може да промени средата и живота на децата със собствен пример!

Организаторите молят, всеки, който има желание да се включи, да се регистрира ТУК , за да получи инструкции от къде да вземе своите стартов номер и тениска, за да избегне неудобството от възможно изчакване на опашка в самия ден.

Вижте снимки и видео, както и актуална информация за нуждите от финансиране, за да може Новият Карин дом да отвори врати през есента!

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни