За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Децата със синдром на Даун искат да правят… това, което всички останали деца искат да правят

16 март 2016

Децата със синдром на Даун искат да правят това, което всички останали деца искат да правят: те искат да седят, да пълзят, да ходят, да изследват заобикалящата ги среда и да взаимодействат с хората около тях. За да се случи това, те трябва да развият общата си моторика.

Поради особености, характерни за Синдрома на Даун (хипотония – нисък мускулен тонус, халтави стави), е възможно бебета с този синдром да изпитат затруднения или забавяне в усвояването на определени движения. Ранната намеса от физиотерапевт, който да подкрепя децата със Синдром на Даун и семействата в заучаването на първите двигателни умения, е от изключително значение.

Рехабилитацията на деца със Синдром на Даун включва дейности и упражнения, които помагат за изграждането на двигателни умения, повишаване на мускулната сила, подобряване на баланса и стойката.

Макар и понякога по-късно от връстниците си, с подходящи индивидуални за всяко дете и семейство цели (рехабилитация), децата със Синдром на Даун усвояват успешно всички необходими двигателни умения.

Повече информация за Синдром на Даун можете да научите тук.

 

Владислава Дончева
Рехабилитатор към програма „Ранна интервенция“ на Карин дом

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни