За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Приказка за децата от аутистичния спектър

8 май 2020

Скъпи родители,

в момент, когато светът се бори с Коронавируса и се пренастройва към нов начин на живот, нашият екип сметна за важно посланията и предпазните мерки да бъдат подходящо поднесени и разбрани от децата от аутистичния спектър. Целта на тази книжка е да подпомогне родителите да представят ситуацията около Covid- 19 , ограниченията и промените в начина ни на живот по достъпен за децата от спектъра начин. Надяваме се че по този начин ще намалим стреса при децата и ще подпомогнем усилията на родителите в тази сложна обстановка.

Визуалната приказка можете да изтеглите тук: Книжка за деца от аутистичния спектър

Към приказката ще намерите и Приложение със символни картинки за визуално разписание, които можете да разпечатате и използвате при комуникацията с детето. Картинките са специално подбрани според нуждите на децата от спектъра. Целта ни е картинките от приложението към книжката при необходимост да бъдат разпечатани от родителите и те да ги използват във визуалните разписания на децата си.

Ситуацията е динамична – мерки се свалят и добавят, може би ще има още промени. Нашата цел е чрез това приложение родителите да имат инструмент за достъпно визуално онагледяване и успокояване на децата от спектъра при възникнали ежедневни ситуации, промени, напрежение и/или тревога, или нетърпимост към отказ или друго.

Автор на визуалната приказка е Виргиния Василева – психолог и обучител в Карин дом. Като психолог в Карин дом, Вержи провежда групова и индивидуална терапия с деца с различни затруднения като прилага семейно- ориентиран и семейно медииран подход. Вярва, че успешна е тази терапия, която обединява целият микро свят на детето- семейство, детска градина, терапевти. Вержи е сертифициран ABA и PECS терапевт. През 2017г. придобива европейски сертификат по психотерапия.

 

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни