За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Обръщение на изпълнителния директор на Карин дом – Мая Донева

9 ноември 2020

Уважаеми родители и партньори,

Както всички останали и аз гледах репортажа на БТВ за “HelpKarma”. Не мога да нарека показаното в репортажа “работа на фондация”, защото това не е благотворителна дейност, а нещо съвсем различно – най-вероятно институциите ще го квалифицират след проверки и дела.

Както и да бъде квалифицирано деянието, извършено от “HelpKarma” – показаното там със сигурност влияе на всички ни – имайки предвид, че става дума за човешки животи – често на малки деца, често на деца като нашите в Карин дом.
Искрено ви моля за две неща – ако имате въпроси относно прозрачността на финансирането и разходването на средствата във Фондация “Карин дом”, моля обърнете се към нас и ни питайте – директно, по имейл, телефон – както намерите за добре. Всичките ни финансови и съдържателни отчети са публични и можете да намерите информация за тях години назад на сайта на Карин дом: www.karindom.org, както и в Търговския регистър.

Второто, което ще си позволя да помоля всеки един от вас е, да не губите доверие- нито към нас, нито към другите хора от социалния сектор, които с много отдаденост и усилия всеки ден работят за по-добър и достоен живот на децата в България. Ударът по всички ни е сериозен и не трябва да го оставяме да надвие най-важното, което носим у себе си – надеждата.

Бъдете здрави!

Моите координати са:
Мая Донева
/изпълнителен директор/
mdoneva@karindom.org
0879000563

Нели Апостолова
/главен счетоводител/
napostolova@karindom.org
0878229732

Над 40 организации, сред които и Фондация „Карин дом“излязоха с отворено писмо във връзка с дарителската платформа „Хелп карма“. В петък, 6 ноември, и събота, 7 ноември, Би Ти Ви показа две части на разследването си за фондация „Хелп карма“, в което беше разкрито как част от средствата, дарени по различни каузи, са отивали за заплати и заеми към служители, а във втората – как част от членовете на медицинския съвет, представен от платформата, е на практика фиктивен. В петък Софийската районна прокуратура съобщи, че ще провери дали има престъпление.

 

ОТВОРЕНО ПИСМО НА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ 

Изнесените в медиите факти за управлението на една дарителска платформа предизвикаха скандал и напрежение. Като организации, които работят за развитие на дарителството и гражданското общество в България, не можем да останем безучастни. За нас дарителството е безценна възможност всеки човек да бъде полезен и да допринася за развитието на обществото и страната. Работата в полето на дарителството изисква морал, професионализъм, отдаденост и енергия, а дарителската култура се изгражда и възпитава с години. Как се стигна дотук, че вместо да вдъхновява, дарителска платформа е повод за възмущение?
Безспорен факт е, че здравната система у нас не работи ефективно и не гарантира адекватна и навременна помощ на всички нуждаещи се. През последните години бяха разрушени добре работещи механизми, какъвто беше фондът за лечение на деца. Още през 2016 година, когато започнаха скандалите около фонда, а впоследствие той беше закрит и дейността му прехвърлена в НЗОК, като граждански организации предупреждавахме публично, че това неминуемо ще доведе до лавина от дарителски кампании за лечение, за които няма ясен регламент, а съдбите на стотици деца ще зависят от дарители. Реално работеща система за лечение на хора в чужбина никога не бе изградена. В момента НЗОК поема лечение в чужбина, но за първите 6 месеца на тази година за това са отпуснати 547 013 лв, докато от дарители в кампании са събрани милиони. Социалната подкрепа за хората с увреждания също е минимална, особено за децата с увреждания, които често не получават най-доброто в областта на терапията и грижата, поради недофинансираната система и липсата на средства у техните семейства. Институциите с техния политически и финансов ресурс очевидно не се справят и България продължава да бъде единствената страна в ЕС, в която гражданите събират средства, за да спасяват животи.

В същото време огромна част от гражданските организации (сдружения, фондации, читалища, училищни настоятелства, клубове), които допринасят за решаване на значими социални проблеми, променят човешки съдби, помагат там, където държавата не достига, работят основно благодарение на дарители.
Не бива да допускаме почтени организации и инициативи несправедливо да понесат последствията от разрушеното доверие към една. Ето защо очакваме компетентните органи бързо да изпълнят задълженията си и да информират обществото за резултатите от извършената проверка, за да се върнем колкото може по-скоро към почтената и устойчива дарителска среда, която и дарителите, и надарените заслужават.
Жизнено важно е обаче като граждански сектор да се обединим и да изискаме от държавата създаването на адекватни и работещи финансови механизми, които да осигуряват навременно и качествено лечение за болните. Не бива повече да приемаме отговорността за здравето и живота на хората да бъде прехвърляна върху дарителите.

През годините не една и две кризисни ситуации доказаха, че дарителите винаги са там, където има нужда от подкрепа и надежда.

Благодарим ви!

Писмото е подписано от: Български дарителски форум, Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Фондация „Бикоуз в помощ на благотворителността“, Фондация „Обществен дарителски фонд за Варна“, Фондация „Карин дом“, Американска фондация за България, Сдружение „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов, дм“, Национална мрежа за децата, Фондация „Обществен дарителски фонд – Стара Загора“, Българска фондация „Биоразнообразие“, Фондация „За нашите деца“, Асоциация на парковете в България, Български център за нестопанско право, Фондация за децата в риск по света, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Граждански клуб ЛИПА („Либерална икономика, прогрес и активност“) – Стара Загора, Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“, Фондация „Еврика“, Фондация „Дечица“, Български фонд за жените, Инициативата #ЗаДоброто, Българско сдружение лимфом, Фондация „Мисия Криле“, Фондация „Заслушай се“ и др.

Тъй като списъкът с организациите, които подкрепят писмото постоянно се ъпдейтва, можете да видите най-актуалната информация на сайта на Български Дарителския форум!

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни