За контакт с нас
Адрес

Местност Свети Никола

ПК 104, Варна 9010

България

Телефон

052 302518

Какво могат хората със Синдром на Даун – отбелязваме 21 март 2015 с нов емотикон

11 март 2015

Всяка година през март, на 21-ви, се отбелязва Международният ден на хората със Синдром на Даун. Изборът на тази дата е произлязъл от това, че изписването съвпада с другото наименование на Синдрома – тризомия 21. Третото копие на 21 хромозома е уникално само за хората със Синдром на Даун. Допълнителният генетичен материал предизвиква забавяне в развитието на засегнатото дете.

За пръв път това състояние е описано от английския лекар генетик Джон Лангдън Даун през 1866 г., който му дава определението „монголизъм“ поради физическите характеристики на децата с този синдром – заоблена форма на лицето и очи във форма на бадем. Близо век по-късно е открита и допълнителната хромозома, която е причина за това състояние и през 1965 г. хромозомната аномалия официално получава името Синдром на Даун.

Противно на масово разпространените разбирания на темата, децата с тази генетична аномалия, не винаги са умствено изостанали. При тях понякога се наблюдават сърдечни нарушения, нисък мускулен тонус, но тези проблеми се преодоляват с медикаменти и физиотерапия. Децата със Синдром на Даун обикновено са мили и усмихнати.

Знаете ли, че личности със Синдром на Даун, които са световно известни или са имали роднини с този синдром са:

  • Паскал Дюкен – актьор, който печели награда „Най-добър актьор“ на Филмовия Фестивал в Кан 1996 г. за ролята си в „Осмият ден“.
  • Ан дьо Гол – най-малката дъщеря на Шарл дьо Гол, френски генерал и политик, президент на Франция в периода 1959-1969 г.
  • Карън Гафни – пара олимпиец, плувкиня и президент на организацията Karen Gaffney Foundation, която се бори за правата на хората със специални нужди. Тя е първият човек със Синдром на Даун, който получава почетна докторска степен приживе.
  • Чарлз Уоринг Дарвин – синът на Чарлз Дарвин
  • Елизабет – сестрата на Ева Лонгория
  • Сестрата на Джейми Фокс – Диондра
  • Синът на Деймън Хил – Оливър

А вие познавате ли деца със синдром на Даун?

Тази година се навършват 10 години от отбелязването на Международния ден на хората със Синдром на Даун. Фондация Карин дом Варна предприе кампания с надслов „Какво могат хората със Синдром на Даун“, в която подаряваме на аудиторията специално изработени емотикони напомнящи на деца с този синдром. Всеки, който желае да се включи в кампанията, може да напише в празното поле над емотикона „какво могат хората със Синдром на Даун“ и да ни го изпрати на имейл moga@karindom.org

Така смятаме, че повече хора ще се поинтересуват от това състояние, както и ще се образоват на тази тема. Важно е да знаем какво всъщност могат тези деца, за да знаем и как да се отнасяме към тях.

Как да се включите – кратки инструкции

Свали файл ЕМОТИКОНИ ЗА ОЦВЕТЯВАНЕ от тук (pdf файл) – разпечатай, оцветявай, апликирай, включи децата, семейството и приятели!

или

Свали файл ЕМОТИКОНИ „АЗ МОГА“ от тук (word файл) – попълни полетата над човечетата с твоето лично послание

и

Изпрати твоите файлове и/или снимани рисунки на имейл moga@karindom.org

Ние ще разгледаме всички получени файлове и ще ги публикуваме в кратък срок. Нека заедно помогнем на широката общественост да се запознае с възможностите на хората със Синдром на Даун и да се отнася с разбиране и подкрепа към децата и техните семейства.

Строим новия терапевтичен и образователен комплекс във Варна


Подкрепете ни